Consensul in Europa privind securitatea energetica va fi dificil de atins in urmatoarea perioada, astfel ca este crucial ca tarile riverane la Marea Neagra sa formeze o coalitie pentru a sustine explorarea, productia si transportul resurselor energetice, a declarat la Bucuresti un reprezentant al SUA.
Reprezentantul special al SUA pe probleme de energie, Richard Morningstar, numit relativ recent in aceasta functie, se afla la Bucuresti pentru a participa la Black Sea Energy and Economic Forum.
Oficialul a subliniat ieri seara, intr-un discurs rostit cu ocazia unei receptii ca, atunci cand se vorbeste de securitate energetica, Marea Caspica nu trebuie sa fie singura la care lumea se duce cu gandul, fiind foarte importanta si Marea Neagra.
In opinia sa, Marea Neagra are un potential crescut in ceea ce priveste dezvoltarea retelelor energetice. "Marea Neagra este o mare neexploatata intr-o importanta masura si ar putea ascunde importante hidrocarburi. Stiu ca multe companii care participa la acest eveniment sunt interesate in acest lucru", a spus Morningstar.
Oficialul SUA a evidentiat ca este esentiala cooperarea regionala pentru dezvoltarea securitatii energetice in aceasta regiune si a coridorului sudic, cat si pentru implementarea unei noi innfrastructuri energetice.
"Tarile riverane la Marea Neagra trebuie sa conlucreze, sa formeze o coalitie care sa sustina dezvoltarea infrastructurii energetice la Marea Neagra si a coridorului sudic. Vin vremuri grele pentru a ajunge la un consens real in Europa cu privire la securitatea energetica. Este crucial, asadar, ca tarile riverane sa isi uneasca fortele pentru a sustine explorarea, productia si transportul resurselor energetice de aici catre piata mondiala", a atras atentia Morningstar.

Washingtonul vrea sa colaboreze cu Rusia

In ceea ce priveste modul in care SUA isi exercita diplomatia energetica, Morningstar a subliniat ca Washingtonul vrea sa colaboreze cu Rusia. "Politica noastra nu este antiruseasca si facem eforturi pentru a avea un dialog deschis si pentru a gasi un teren unde avem interese comune", a spus oficialul SUA.
"Rusia va fi un actor major pe piata energetica in viitorul previzibil, asa ca trebuie sa cooperam. Ei pot sa-si creasca productia, dar asta nu inseamna ca acest lucru este in contradictie cu dorinta altor tari de a-si diversifica resursele", a completat Morningstar.
Explicand care este interesul SUA pentru securitatea energetica a Europei, Morningstar a aratat ca America vrea sa isi mentina interesul comercial si economic activ in regiune si ca, in acest sens, securitatea energetica este esentiala.