Operatorii economici care nu depun pana la 15 august raportarile contabile pe primul semestru vor fi sanctionati cu sume cuprinse intre 1.500 de lei si 4.500 de lei.

15 august este data-limita pana la care agentii economici, indiferent de forma de organizare si forma de proprietate, sunt obligati sa depuna la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului raportarile contabile pe primele 6 luni ale acestui an.

Formatul electronic al raportarilor contabile, care contine si programul de verificare, se poate obtine gratuit de la Directia de Finante sau poate fi descarcat de pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice care are adresa www.mfinante.ro. Discheta cuprinzand raportarea contabila, ca si lista aferenta, trebuie intocmite si semnate de persoane autorizate conform prevederilor legii contabilitatii reactualizata.

Daca pe prima pagina a raportarii contabile nu au fost completate corect datele de identificare ale unitatii, respectiv numarul de telefon si forma de proprietate conform nomenclatorului, se considera ca documentatia nu a fost depusa, iar agentul economic va fi sanctionat conform art. 42 din legea contabilitatii. In cazul persoanelor juridice, acestea vor inscrie codul CAEN conform Ordinului INS nr. 337 din 2008.

In afara de raportarile contabile, operatorii economici va mai trebui sa depuna copie de pe codul unic de inregistrare si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice. Tot pana la data de 15 august va trebui sa depuna raportari contabile si operatorii economici care nu au desfasurat activitate sau care se afla in curs de lichidare, acestia trebuind sa depuna si o declaratie prin care sa faca precizari in acest sens.

Agentii economici care nu depun pana la 15 august dischetele si formularele listate, semnate si stampilate, insotite de copiile celor doua acte, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 de lei si 4.500 de lei, conform prevederilor legii contabilitatii.