In ultimii doi ani, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a privatizat pe de-o parte 78 de societati, in timp ce pe de alta parte a reziliat contractele de vanzare a 122 de companii, iar pentru alte 21 de societati a demarat procedurile de lichidare. Putem spune astfel ca autoritatea a demonstrat ca poate privatiza cu o mana si poate rezilia contracte si lichida societati cu doua maini.

Potrivit Directiei de comunicare si relatii publice din cadrul AVAS, in perioada 2004- 2005, autoritatea a reziliat 122 de contracte de privatizare. Asta pentru ca, incepand cu 2006, strategia prevede nepreluarea companiilor aduse in pragul falimentului de investitori. Potrivit AVAS, "in cazuri exceptionale, repreluarile vor fi acceptate doar cu o argumentatie extrem de temeinica si dupa o foarte atenta monitorizare".
In perioada 2004 - 2005, au fost incheiate 63 de contracte de trecere in proprietate privata, iar in primele trei luni ale acestui an au fost privatizate 15 societati. Pe de alta parte, in perioada 2004 - 2005 au intrat in procedura de lichidare alte 16 companii la care AVAS a fost actionar majoritar. Potrivit institutiei, anul acesta, pentru alte 5 societati cu capital majoritar de stat a fost aprobata lichidarea.

Portofoliu pe terminate

Intr-un document transmis ziarului nostru institutia sustine ca portofoliul privatizabil al AVAS, la 3 aprilie 2006, cuprinde 64 de societati comerciale cu capital majoritar de stat dintre care 22 de socie-tati - mari, 18 - mijlocii si 24 - mici. Cu toate ca numarul acestor societati nu este mare, AVAS nu si-a fixat un termen final pentru privatizarea lor. "Conform calendarului de privatizari, majoritatea societatilor din portofoliul AVAS ar putea fi scoase la privatizare pana la sfarsitul anului 2007", se arata in informarea transmisa de AVAS ziarului nostru.
Potrivit aceleiasi surse, in perioada imediat urmatoare, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, va supune aprobarii Guvernului planul integrat de privatizare pentru 2006, care urmeaza sa fie facut public dupa aprobarea acestuia de catre Executiv. AVAS se va desfiinta atunci cand va exista o solutie pentru monitorizarea celor 7.600 de contracte de privatizare incheiate si rezolvarea celor 13.644 de procese aflate spre solutionare pe rolul instantelor, (din care 3.543 provin din activitatea de privatizare, postprivatizare si administrare societati). Institutia va fi reorganizata si unii salariati vor fi detasati din directiile a caror activitate se reduce, in directiile de privatizare si administrare societati.
Potrivit AVAS, in prezent, este in lucru planul de reorganizarea a institutiei, plan prin care se va stabili si numarul persoanelor ce vor fi disponibilizate.