Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea sa vanda o parte din actiunile Petrom, pe care le va prelua de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Valoarea totala a actiunilor este de aproape trei miliarde de euro. AVAS va prezenta la inceputul anului viitor o stategie prin care va vinde o parte din actiunile Petrom care revin statului.
"Va trebui sa continuam privatizarea companiei, sa mai vindem pachete de actiuni, dar ramane sa ne formulam un punct de vedere in primul trimestru al anului viitor, astfel incat sa putem prezenta Guvernului varianta noastra de privatizare", a declarat recent presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, citat de Mediafax. Reamintim ca Guvernul a aprobat saptamana trecuta un proiect de ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei la AVAS.
Grupul austriac a preluat 51% din titluri in 2004 printr-o tranzactie in valoare de circa 1,5 miliarde de euro. Restul actionarilor sunt reprezentanti ai statul roman, ca Ministerul Economiei si Comertului, care detine 30,862%, si Fondul Proprietatea, cu 9,887% din actiuni, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 2,026%, si actionarii minoritari, care au circa 6%.

Justitia, consultata in stabilirea salariatilor care vor cumpara actiuni

In privinta pachetului de 8% care urmeaza sa fie vandut salariatilor Petrom, persoanele care vor avea dreptul sa cum-pere aceste actiuni la acelasi pret cu cel platit de OMV vor fi stabilite dupa ce presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, se va consulta cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.
Trebuie spus ca austriecii au platit la privatizarea Petrom un pret de 0,0525 euro pe actiune. (A.ß.)