Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea sa privatizeze dintr-un foc toate institutele de cercetare fara sa mai tina cont de caracteristicile speciale ale acestora si a elaborat deja un proiect de lege in acest sens. Radu Minea, presedintele sindicatului cercetatorilor din Romania, sustine ca acest demers legislativ nu face altceva decat sa transforme institutele in afaceri imobiliare, iar speculantii care stau de mai mult timp cu ochii pe ele sa aiba in sfarsit castig de cauza.
Actul normativ promovat de AVAS stipuleaza ca se propune Guvernului "adaptarea dispozitiilor referitoare la vanzarea actiunilor prin metodele 'vanzare la ordin' si 'licitatie electronica' la noile reglementari privind piata de capital, precum si abrogarea dispozitiilor speciale privind privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea- dezvoltarea, urmand ca privatizarea acestor societati sa se deruleze potrivit normelor generale in materia privatizarii, cu mentinerea dispozitiilor referitoare la protejarea documentatiilor de interes national, a rezultatelor cercetarii si a personalului incadrat pe functii de specialitate". Altfel spus, aflata in intarziere cu finalizarea privatizarii acum, in pragul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, AVAS vrea sa privatizeze de-a valma, nemaifiind interesata de viitorul cercetarii.
Liderul sindicalistilor din cercetare ne-a spus ca la institute precum Master SA deja se pregateste deja transformarea intr-o afacere imobiliara. "Institutul Master, care se intinde pe aproximativ 4 hectare in cartierul Militari, este dus la prabusire de conducerea sa actuala, care vrea sa-l transforme intr-un bun imobiliar", a adaugat Minea.
Proiectul de act normativ mai prevede ca, in situatia revocarii din orice motive a ofertei de cumparare, AVAS sa poata incheia contractul cu ofertantul clasat pe locul imediat urmator, cu conditia ca acesta sa-si imbunatateasca oferta la nivelul celei declarate castigatoare.