Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) afirma ca societatea Rafo nu a beneficiat de tratament preferential, iar preluarea datoriilor bugetare ale acesteia nu inseamna stergerea lor si nici plata unor sume de la bugetul de stat.
“Prin preluarea creantelor de catre AVAS, Rafo a devenit al 72.123- lea debitor aflat in portofoliul autoritatii. Nu este nici o deosebire intre acest debitor si, de exemplu, Petrom, Sidex, Contransimex, Oltchim, World Trade Center“, a declarat intr-un comunicat presedintele AVAS, Mircea Ursache. La randul sau, Ursache precizeaza ca institutia pe care o conduce a fost creata, in baza acordurilor cu institutiile financiare internationale, cu scopul de a prelua creante neperformante in vederea valorificarii lor, precum si pentru a redresa societati cu impact major in plan social, care pot deveni viabile.
El a precizat ca debitorii AVAS, inclusiv Rafo, nu vor avea dreptul sa cumpere actiunile rezultate in urma unei eventuale conversii a datoriilor preluate.
Intr-un interviu recent acordat BBC, Mircea Ursache a aratat ca “preluarea acestor creante s-a facut in scopul valorificarii lor. Restul sunt niste bombe aruncate in presa“, a spus seful AVAS, “a unui mediu de afaceri care nu doreste concurenta“, precizand ca este vorba despre Grupul Petromidia.
Ca raspuns la paralela care se face intre Rafo si Petromidia, presedintele Petromidia s-a aratat “jignit de comparatia care se face intre cele doua“, adaugand ca cele doua rafinarii fac parte “din lumi diferite“. “La Rafo este vorba de iertarea datoriilor facute dupa privatizare, noi platim si acum dobanda la conversia in obligatiuni a datoriilor facute inainte de privatizarea Petromidia“, a explicat presedintele Rompetrol.