Compania energetica ar putea obtine 4-5 miliarde de euro, fonduri care vor fi alocate pentru investitii, in urma listarii unui pachet de 25% la Bursa de Valori Bucuresti si pe o bursa straina, cel mai probabil cea de la Londra. "Intentionatm sa listam compania, si nu numai la bursa de la Bucuresti, ci si la o bursa internationala de prestigiu. Preferam o bursa europeana, probabil cea de la Londra", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). El a afirmat ca nivelul participatiilor care urmeaza sa fie listate va fi stabilit in functie de evolutia burselor si a pietei din momentul inceperii procesului.
Atragerea unui actionariat privat puternic in cadrul companiei, care va avea o valoare estimata intre 20 si 24 de miliarde de euro, va crea o presiune asupra managementului, atat in ceea ce priveste realizarea indicatorilor de performanta, cat si legata de capitalizarea societatii si obtinerea de fonduri pentru investitii, afirma Atanasiu.
Ulterior listarii, statul si-ar putea diminua in continuare participatia, pana la 30-40%, fara a ceda insa controlul, potrivit oficialului AVAS.
"Vanzarea facandu-se pe bursa, pe transe de pachete mici, e clar ca nu va fi o privatizare cu un investitor strategic, ci va fi cu investitii de portofoliu, cu cei care intr-adevar considera ca este o afacere rentabila investitia in energie, fara a avea un control direct al societatii", a spus Atanasiu.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, infiintarea companiei energetice. Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca AVAS sa preia de la Ministerul Economiei si Finantelor 361,98 milioane de actiuni Hidroelectrica, in valoare de zece lei fiecare. Dupa acest transfer, capitalul Electrica va fi majorat cu aportul in natura al AVAS reprezentat de pachetetele integrale de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica si la complexurile energetice Rovinari ti Turceni. Electrica va emite, in schimbul actiunilor la cei trei producatori de energie, noi actiuni, care vor reveni Autoritatii. Valoarea noului capital social al societatii urmeaza sa fie stabilita in urma unor evaluari, statul, prin AVAS, urmand sa detina in continuare integral capitalul Electrica. "Statul la Electrica este astazi actionar 100% si va fi tot 100%, pe un numar mai mare de actiuni si pe un capital mai mare", a afirmat Atanasiu.
Compania energetica, cu o capacitate instalata de 10.000 de MW, va inregistra o cifra anuala de afaceri de aproximativ 2,5 -3 miliarde de euro, incepand din 2009, si o profitabilitate de 800 de milioane de euro pe an, incepand din 2012, dupa finalizarea unor proiecte de investitii, potrivit sefului AVAS.