Zeci de galateni au sansa de a-si gasi un loc de munca intr-o banca. Si asta pentru ca, in prezent, orasul nostru se confrunta cu o explozie de agentii bancare. Doar in Micro 19 sunt pe punctul de a fi inaugurate sapte unitati bancare.

Tinerii absolventi ai facultatilor cu profil financiar-bancar care isi doresc o cariera in domeniul in care au studiat isi pot gasi acum un loc de munca. Aceasta este concluzia avand in vedere numarul mare de joburi postate pe site-uri specializate. Acelasi lucru il dovedeste si numarul mare de agentii bancare la care se lucreaza in prezent, urmand ca in scrut timp sa fie inaugurate.

Spre exemplu, doar in Micro 19 sunt, in diferite stadii de constructie, sapte noi sucursale ale celor mai mari banci din oras. La fel de multe agentii se pregatesc sa fie in curand deschise si pe strada Brailei. In aceasta situatie, aceleasi banci au declarat posturi vacante pentru orasul nostru chiar cu cateva luni inainte de inagurarea agentiilor.

Este vorba de peste 70 de anunturi de angajare postate inca din prima luna a anului. Dintre acestea in jur de 10 au fost introduse doar in aceasta luna.

Oferta si cerinte

Pentru a obtine un post intr-o banca viitorii angajati trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte destul de riguroase. In primul rand trebuie sa fie absolventi ai unei facultati cu profil economic sau financiar-bancar. Experienta la un loc de munca asemanator este considera un atu, fapt ce ofera sanse mai mari candidatului de a obtine jobul dorit.

La toate aceste cerinte, care de altfel se regasesc in toate ofertele de angajare, aspirantii la o astfel de slujba trebuie sa mai respecte si alte criterii. Practic, sunt cerinte care difera in functie de banca si de postul vacant.

Spre exemplu, cunoasterea modului de abordare a clientilor in vanzarea directa este ceruta doar daca solicitantul doreste un post la un centru de vanzari. Alte banci solicita cunosterea unei limbi straine, de cele mai multe ori engleza. Unele sucursale solicita ca viitorul angajat sa cunoasca deja piata de retail (produse, competitie, nevoile si asteptarile clientelei).

Criza de functionari la nivel de tara

Numarul mare de agentii deschise intr-un timp atat de scurt a determinat si o criza de personal specializat in domeniul financiar-bancar. Mai ales ca, de cele mai multe ori, oficialii bancilor doresc sa angajeze personal calificat si, daca se poate, cu cat mai mare experienta.

Asa se face ca un studiu realizat la nivel de tara arata ca bancile care isi deschid sucursale in orasele mici din provincie apeleaza mult mai mult la personalul cu experienta al institutiilor concurente decat o fac cele din Bucuresti sau din marile orase. Astfel se inregistreaza o fluctuatie de personal care uneori poate chiar intarzia si deschiderea noilor unitati bancare.

Acelasi studiu realizat arata ca si Galatiul se incadreaza printre orasele in care bancile au ajuns sa-si "fure" angajatii intre ele. Acest lucru este dovedit si prin faptul ca, potrivit unor surse din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, unitatile bancare nu si-au cautat angajati prin intermediul burselor de munca organizate in municipiul nostru.

"In conformitate cu prevederile art. 10, alin. 1 din Legea nr. 76/2002, modificata, agentii economici din domeniul bancar comunica agentiei locurile de munca vacante, dar nu au obligatia de a solicita sprijin pentru recrutarea de personal specializat. Mentionam de asemenea faptul ca la bursele de locuri de munca organizate nu au fost prezente societatile din domeniul bancar", ne-au declarat surse din cadrul AJOFM.