Intr-un fel sau altul, austriecii detin toate marile afaceri din Romania si nu se opresc aici. O companie austriaca va ridica in Portul Constanta cel mai mare combinat siderurgic din Europa, iar economia romaneasca se va subordona din nou companiilor austriece. Dupa petrol, sistemul bancar, asigurari si turism, Romania va ceda Austriei si industria siderurgica, intr-unul din cele mai stranii proiecte cunoscute pe la noi. Luand in calcul celebrul procent de 10% practicat drept spaga de Guvernul Adrian Nastase sub titulatura de comision si investitiile oficiale facute de companiile austriece, rezulta ca o mana de oameni din subordinea fostului premier pesedist s-au imbogatit cu peste un miliard de euro. Prin acesti bani, Romania a ajuns o colonie austriaca.

Austria a cumparat in Romania cea mai mare banca din aceasta parte a Europei- BCR, cea mai mare companie petroliera de stat din fostul bloc sovietic- Petrom, o alta banca de stat, Banca Agricola, a fost cumparata in 2001 tot de austrieci, iar lemnul din padurile Bucovinei este exploatat, de asemenea, de austrieci. Treptat, toate bunurile Romaniei au ajuns in grija austriecilor, in urma unor privatizari care fac si acum subiectul discutiilor politice, aproape tot omul de rand considerand azi ca au fost instrainate prin spaga. Sentimentul national este de inteles, daca tinem seama de faptul ca Petrom si BCR au costat doar 5 miliarde de euro, cele mai mari tranzactii din istoria economiei romanesti reprezentand si cele mai mari tepe. Petrom are si acum rezerve de petrol in Asia si Africa mai valoroase decat toata compania mama, OMV, iar infrastructura din tara (benzinarii, terenuri, hoteluri etc.) face dublul pretului platit de austrieci pentru Petrom. Spaga consistenta incasata de Guvernul Nastase a facut aceste lucruri neinteresante, iar astazi toti politicienii spun cu voce tare ca privatizarea Petrom a fost una dintre cele mai paguboase afaceri facute vreodata de Romania. Compania austriaca OMV a platit in 2001 doar 1,7 miliarde de dolari pentru pachetul de 51% din actiunile Petrom, in conditiile in care valoarea reala depasea 7 miliarde dolari, banii investiti de micuta companie autriaca (OMV a devenit jucator european dupa preluarea Petrom, mai mare decat ea) fiind oricum recuperati in doar doi ani. In 2003, acelasi guvern care va intra in istorie ca cel mai corupt executiv a vandut si Banca Comerciala Romana. Statul roman a vandut in 2003 BCR cu 3,75 miliarde euro, o suma considerata record la acea vreme, dar care, dupa achitarea datoriilor gen Bancorex si alte asemenea, adunate tot de spagarii din guvernele trecute, a ajuns la 400- 500 milioane euro.

Combinatul siderurgic din Portul Constanta, pe mana austriecilor

De parca nu era suficient, dupa petrolul si sistemul bancar romanesc au urmat asigurarile si padurile. In 2001, compania WienerStaedtisce a cumparat firma romaneasca de asigurari Unita, iar in 2002 au preluat si Agras, ambele afaceri pentru doar 10 milioane de euro in conditiile in care controleaza peste 6% din piata asigurarilor din Romania. Mai mult, compania austriaca a anuntat recent ca va achizitiona inca o firma de asigurari, astfel incat va detine in scurt timp monopolul pe piata asigurarilor romanesti. Nici aurul verde romanesc nu a ramas al nostru: austriecii de la Egger si Schweighofer au ridicat in 2007 si 2008, in Bucovina, doua fabrici-mamut de prelucrare a lemnului, padurile seculare din Suceava cazand si ele prada spiritului investitional al austriecilor in urma unor investitii care depasesc jumatate de miliarde euro. Pentru viitor, austriecii pregatesc lovitura lor de gratie, combinatul siderurgic din Portul Constanta depasind ca investitie 5,5 miliarde de euro. Ca de obicei, spagarii din guvern prezinta si aceasta afacere drept una foarte buna pentru romani (mii de locuri de munca, bani la buget etc.), "uitand" sa aminteasca si reversul medaliei: disparitia turismului de pe litoralul romanesc. In prezent, Austria activeaza pe piata romaneasca cu peste 4.500 de firme, deruland afaceri de circa 2,2 miliarde euro, care plaseaza Austria pe locul doi in topul tarilor care au investit in Romania, dupa Olanda.