O parte din tarile membre UE au impus, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o serie de restrictii pentru romani pe piata fortei de munca. Totusi, unele dintre ele nu au renuntat total la forta de munca din Romania.
Austria, de exemplu, a impus, potrivit Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), restrictii tranzitorii, pe o perioada de cel putin doi ani. In acest interval, romanii care doresc sa desfasoare activitati profesionale in Austria au nevoie de o autorizatie de munca pentru angajare. Cererea cu privire la eliberarea autorizatiei de angajare se depune de angajator la Agentia regionala competenta a Oficiului Fortelor de Munca, in functie de localitatea unde strainul urmeaza sa-si desfasoare activitatea. Din categoriile de personal care pot primi in prezent autorizatie de angajare in Austria fac parte, potrivit www.omfm.ro, personalul din posturile-cheie, asistentii personali calificati, precum si sezonierii cu activitate limitata. In masura in care nu exista forta de munca autohtona disponibila pe anumite posturi, poate primi autorizatie si alta forta de munca, avand aprobarea unanima a consiliului regional social in parteneriat. Doljenii interesati sa munceasca in Austria ar trebui sa stie ca autorizatia se elibereaza numai daca angajatorul respecta prevederile legale cu privire la salarizare, la protectia muncii si la sistemul de securitate sociala.
Cine nu are nevoie de autorizatie de angajare in Austria
Potrivit unui comunicat emis de OMFM, in cazul in care angajatorul este persoana care necesita asistenta cu indemnizatie, incepand cu gradul trei de handicap, sau o ruda a acesteia sau o institutie specializata in domeniul asistentei si ingrijirilor speciale, asistentii personali care ingrijesc la domiciliu nu au nevoie de autorizatie de angajare. Acest lucru nu este insa aplicabil pentru asistentii personali care sunt pusi la dispozitie de catre agentii de intermediere sau de asociatii straine de asistenta.
Sezonieri in agricultura in Marea Britanie
Si Marea Britanie vrea lucratori romani. In baza Schemei Lucratorilor Sezonieri din Agricultura - program derulat de Ministerul Britanic de Interne prin intermediul unor operatori autorizati -, cel putin 40% din cele 16.250 de locuri de munca stabilite in acest program urmeaza sa fie alocate lucratorilor romani si bulgari. Activitatile desfasurate in cadrul acestei scheme vizeaza activitati de plantare si strangere a recoltelor; activitati de procesare-prelucrare derulate in cadrul fermei si de ambalare (spre exemplu, legume, fructe si flori); ingrijirea animalelor. Potrivit www.omfm.ro, candidatii pentru aceste locuri de munca trebuie sa fie apti pentru a realiza o astfel de munca atat in ceea ce priveste experienta si abilitatile necesare, cat si din punct de vedere medical. In plus, trebuie sa aiba cunostinte de limba engleza. Cei interesati sa participe in cadrul acestui program trebuie sa se adreseze direct operatorilor autorizati de Ministerul Britanic de Interne pentru anul 2007 sau agentiilor care actioneaza in numele acestora in Romania. Lista operatorilor britanici impreuna cu datele lor de contact sunt disponibile pe site-ul http://www.ind.homeoffice.gov.uk/6353/56080/56114/sawsoperatordetails1.pdf.
S-a prelungit actiunea de preselectare a candidatilor pentru Germania
OMFM a prelungit pana la 16 martie actiunea de preselectare a solicitantilor de locuri de munca in Germania pentru lucratori oaspeti (contractele sunt pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu inca sase luni), in domeniile industrial (gradinar, lacatus, mecanic, electrician, tinichigiu, tamplar, zugrav-vopsitor, lacuitor, macelar), hotelier-gastronomic (ospatari/ospatarite, bucatari/bucatarese, receptioneri/receptionere, femei specialiste in domeniul hotelier pentru activitati combinate, specialisti/specialiste fast-food) si medical (asistenti/asistente medicale).
Potrivit www.omfm.ro, conditiile care trebuie indeplinite de solicitantii de locuri de munca pentru aceste posturi sunt urmatoarele: varsta maxima de 40 de ani, cunostinte foarte bune de limba germana, precum si experienta de minimum trei ani, dovedita prin cartea de munca si/sau adeverinta de munca in domeniul solicitat, imediat anterior anului 2007.