Anul acesta, reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) s-au tinut de cuvant si au inceput autorizarea la plata a subventiei pe suprafata aferente anului trecut inainte de sfarsitul lunii martie. In Dolj, au fost deja autorizate primele 2.000 de plati pe suprafata. Dintre acestea, 90 sunt ale marilor fermieri. "Incepand de marti, am inceput autorizarea la plata a fermierilor care au depus cererile de sprijin in 2008 si care au indeplinit criteriile de eligibilitate", a declarat Emil Calugaru, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj, care a explicat ca, dupa ce centrul judetean face autorizarea la plata, APIA Bucuresti va vira banii in conturile fermelor.
In Dolj, au solicitat sprijinul european aproximativ 60.000 de fermieri (dintre care 540 de mari fermieri). Dintre acestia, sunt eligibili peste 50.000 de fermieri (numarul lor se schimba de la o zi la alta, pe masura ce fermierii din comunele care au fost selectate pentru controlul prin teledetectie isi clarifica situatia). "Conform regulamentelor europene, pana pe 30 iunie 2009 trebuie autorizati la plata toti fermierii care au solicitat sprijinul in 2008 si au raspuns solutionarii APIA Dolj atunci cand au fost necesare precizari din partea lor referitoare la documentele din dosarul de sprijin, la supradeclarari sau la rezultatele controlului prin teledetectie", a precizat Emil Calugaru.
Doljenii, campioni la solicitarea subventiei

In paralel cu autorizarea la plata, se desfasoara si campania de depunere a solicitarilor pentru sprijinul pe suprafata aferent acestui an. Pana in prezent, au depus solicitarile aproximativ 15.000 de fermieri, adica 75% din cei programati. "Doljul se afla pe locul doi, dupa Suceava (au depus 15.800 de fermieri), intre judetele cu cel mai mare numar de fermieri care au solicitat subventia pe suprafata si este urmat de Olt (au depus 14.100 de fermieri)", a adaugat Emil Calugaru.