Redactarea unui CV pentru prima oara da, de cele mai multe ori, multe batai de cap celor care doresc sa se angajeze. Una dintre nelamuririle care apar in mintea potentialilor candidati este si aceea legata de atasarea sau nu la CV a fotografiei.
Problema atasarii unei poze la CV este destul de delicata, mai ales ca unele persoane, chiar daca sunt avantajate de un fizic extrem de placut, pot fi prea putin fotogenice. In plus, "aspectul placut" este un atu destul de subiectiv, astfel ca gusturile personale ale unui angajator sau altul pot dezavantaja persoane a caror experienta sau educatie le recomanda pentru locul de munca respectiv.
Pe de alta parte, potrivit site-ului www.121.ro, prin fotografie angajatorul "cunoaste" de la inceput persoana respectiva, iar interviul propriu-zis demareaza de la un nivel de comunicare mai apropiat decat in mod normal.
Poza poate duce la o evaluare subiectiva a candidatului
Pentru a nu induce o anumita impresie angajatorului care analizeaza CV-ul, si astfel sa duca la o reactie subiectiva fata de solicitant, cei mai multi specialisti din domeniu nu recomanda atasarea fotografiei la CV decat daca angajatorul cere expres acest lucru. Motivatia este data de faptul ca atuurile in evaluarea CV-ului trebuie sa ramana totusi experienta profesionala si aptitudinile persoanei. In cazul in care anuntul de angajare e ambiguu si nu sunteti siguri daca trebuie sau nu sa trimiteti o fotografie, specialistii recomanda sa intrebati persoana de contact.
Poza atasata unui CV trebuie aleasa cu mare atentie
Fotografia este, in general, solicitata la locuri de munca in care imaginea potentialului angajat trebuie sa corespunda anumitor standarde. Din categoria acestor job-uri fac parte cele de promotor, hostess, fotomodel si prezentator TV. Cand trimiteti poza sau pozele solicitate, nu este insa recomandat ca in imaginile respective sa fiti insotiti de prieteni, catei, copii sau orice alta fiinta sau obiect care va poate stirbi imaginea sau va poate pune in umbra. In plus, trebuie sa fiti atenti la expresia si tinuta pe care o aveti in poza respectiva - poza trebuie sa va reprezinte. Alt aspect deosebit de important este, bineinteles, si vechimea pozei - trebuie sa trimiteti o poza recenta si nu una de acum cateva luni sau ani. Daca trebuie sa atasati poza la CV, ar fi bine sa va pregatiti de o sedinta foto. Cele mai multe tari au reguli foarte clare in ceea ce priveste intocmirea unui CV. Daca doriti sa aplicati pentru o slujba in strainatate ar fi mai bine ca inainte de a redacta CV-ul sa va informati cu privire la aceste reguli. In ceea ce priveste atasarea fotografiei la CV-ul international, potrivit site-ului www.121.ro, in majoritatea tarilor europene CV-urile sau resume-urile trebuie insotite de o fotografie a aplicantului.
Daca doriti o slujba peste ocean, aceasta regula nu prea mai este valabila, astfel ca angajatorii din SUA care vor primi poze atasate CV-ului, fara ca ei sa fi cerut acest lucru, o vor ignora. Mai mult decat atat, potrivit specialistilor site-ului mai sus mentionat, angajatorul sau persoana care face recrutarea sunt obligati sa o distruga, pentru a nu deveni subiectivi. Daca visati la un job in SUA, nu insistati sa va faceti cunoscuta imaginea decat in scris.