Majoritatea companiilor de asigurari practica la asigurarile de raspundere civila auto (RCA) tarife minimale, adica la un nivel cu 10% mai mic decat cel propus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Una dintre putinele exceptii de la regula este chiar Allianz - Tiriac, cea mai mare companie de asigurari de pe piata, care are insa cele mai mari preturi la incheierea RCA.
Desi CSA a anuntat la jumatatea lui decembrie ca asigurarea auto obligatorie pentru 2005 va fi mai scumpa cu 35% in 2005, companiile au profitat de liberalizarea partiala a tarifelor pentru a practica cele mai mici preturi admise. Astfel, majoritatea societatilor au oferit reduceri de aproximativ 10% fata de primele de referinta stabilite de comisie. De exemplu, companiile de asigurare Astra, Asiban, Asirom, Ardaf, Unita, InterAmerican au in linii mari aceleasi tarife la politele RCA. Pentru posesorii de Dacii tariful standard este in jurul a 1.512.000 de lei pentru o asigurare valabila un an. Dar cum majoritatea celor care isi asigura masinile incheie o polita cu valabilitate de numai 6 luni, asta inseamna ca o asigurare costa circa 750.000 de lei.

Asigurarile de masini se vand foarte bine

Asiguratorii se lauda ca vanzarile de RCA merg acum chiar mai bine decat anul trecut. Oficiali ai Asirom sustin ca “trendul este mult mai bun ca anul trecut si, desi sezonul inca nu s-a incheiat, cresterea este foarte buna“. Ei recunosc, de altfel, ca organizarea unei tombole ca si tichetele valorice acordate la incheierea politei au contribuit mult la aceasta crestere. Dan Stoian, seful Omniasig - AGI, a apreciat ca vanzarile RCA ale companiei sale vor creste de aproximativ 4 ori fata de anul trecut. “Anul trecut, AGI a avut din RCA 15 miliarde de lei, acum Omniasig - AGI o sa incaseze de 4 ori mai mult, as zice 60 de miliarde de lei“, ne-a spus Stoian.
La randul sau, Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz - Tiriac Asigurari, motiveaza practicarea celor mai ridicate tarife la RCA prin faptul ca astfel se situeaza la limita profitabilitatii. Marius Onofrei spune ca anul trecut, pe anumite clase de autovehicule, Allianz a avut pierderi pe linia de business.

Ce inseamna RCA pentru asiguratori?

Miza vanzarii politelor RCA este destul de mare in activitatea de asigurare din Romania. Comercializarea RCA ramane o activitate care aduce un profit mic societatilor, dar asigura o lichiditate ridicata. Campania pentru 2005 este cu atat mai importanta, cu cat noile norme ale CSA stabilesc reinnoirea automata a politei, incepand de anul viitor. Astfel, un posesor de autovehicul care are o polita la o societate va primi automat un contract de prelugire a asigurarii RCA cu aceeasi firma. Pentru a renunta la serviciile unei companii, asiguratul trebuie sa notifice intentia cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea politei.