Autoritatile anuntau la finele anului trecut ca asigurarea locuintei va fi obligatorie din vara.
Mai nou, un oficial din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a declarat ca spera ca activitatea de emitere a politelor sa inceapa la 1 ianuarie 2008, potrivit Mediafax. Bogdan Stan, presedintele unei companii de asigurari, ne-a declarat insa ca si acest termen este nerealist. Si asta pentru ca proiectul cu privire la implementarea acestor asigurari este prost conceput. Iar atat timp cat acest proiect nu va fi schimbat radical si bine fundamentat, asigurarile obigatorii pentru locuinte nu vor aparea prea curand pe piata, considera Stan.
Oficialul din MIRA a mai spus ca valoarea primelor subscrise, dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, va ajunge la 150 de milioane de euro. "Desi proiectul de act normativ a fost avizat de Ministerul Economiei si Finantelor, acesta mai are nevoie de avizul a inca trei ministere, dupa care va fi prezentat Guvernului. Reprezentantul MIRA spera ca in doua saptamani actul normativ sa fie aprobat, iar activitatea de emiterea a politelor sa inceapa la 1 ianuarie 2008.
El a adaugat ca proiectul de act normativ prevede infiintarea unui entitati denumita Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
"Mai mult de cinci asiguratori locali din primii zece sunt interesati sa intre in actionariatul PAID. De asemenea, societati straine si-au manifestat interesul sa participe la infiintarea pool-ului", a spus Popescu.
Reprezentantul MIRA a adaugat ca, potrivit unor calcule realizate de patru brokeri internationali, riscul cedat in reasigurare a fost evaluat la trei miliarde de euro. (M.H.)