Grupul francez Groupama va incheia fuziunea companiilor Asiban, BT Asigurari si OTP Asigurari in luna decembrie 2009 si are ca obiective pe piata romaneasca atingerea unor cote de 15% din piata politelor auto si de 20% din segmentul asigurarilor de viata pe termen mediu si lung. De asemenea, viitoarea companie, Groupama Asigurari, urmareste sa ajunga la o cota de 25% din domeniul asigurarilor de proprietati si raspundere civila.
"Romania este un element central al strategiei noastre de dezvoltare internationala, in special in regiunea Europei Centrale si de Est. Groupama si-a luat un angajament important fata de piata din Romania prin achizitionarea celor trei companii de asigurare si este pregatita sa participe activ la dezvoltarea pietei locale", a declarat, joi, Jean-FranIois Lemoux, directorul general al Groupama International.
Grupul francez a intrat in structura actionariatului BT Asigurari in luna octombrie 2007, in urma unei tranzactii de 100 milioane de euro. Suma a fost impartita intre Banca Transilvania - 90 milioane de euro si Francois Turcat (cetatean francez, unul dintre fondatorii companiei romanesti) - 10 milioane de euro. Prin preluarea diviziei de asigurari Garancia a grupului bancar OTP din Ungaria, in luna februarie 2008, Groupama a devenit si actionarul subsidiarei din Romania, alaturi de cele din Ungaria, Slovacia si Bulgaria. Costul total ocazionat de achizitia a 100% din capitalul OTP Garancia s-a ridicat la 164 miliarde forinti (aproximativ 617 milioane de euro), conform informatiilor Groupama. Ulterior, la inceputul lunii aprilie 2008, Groupama a castigat licitatia pentru preluarea integrala a Asiban si a intrat in negocieri exclusive pentru finalizarea procesului de vanzare. Tranzactia a fost incheiata la 9 aprilie, valoarea transferului de actiuni ridicandu-se la 350 milioane de euro. Fostii actionari, CEC, BRD, BCR si Banca Transilvania au incasat, fiecare, cate 87,5 milioane de euro.
Cele trei achizitii au adus Groupama o cota de 11,95% din piata romaneasca a asigurarilor generale si de viata si au echilibrat structura capitalului strain prezent in aceasta industrie, dupa ce, in ultimii ani, lupta pentru suprematie s-a dat intre grupurile austriece Vienna Insurance Group (VIG), Uniqa si Grawe, care detin peste 40% din piata, si Allianz (Germania) - circa 17%, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) aferente anului 2007.
Procesul de fuziune al celor trei companii se va incheia inainte de sfarsitul anului 2009, documentele privind infiintarea Groupama Asigurari, care trebuie aprobate de CSA, vor fi depuse la finele primului trimestru al anului 2009, in timp ce procesul de rebranding si lansarea noii companii sunt planificate pentru finalul toamnei.