Cu toate ca acum cativa ani erau privite cu suspiciune, cartile de pregatire si perfectionare personala si profesionala pot oferi o serie de sfaturi pretioase pentru confruntarea cu angajatorii.
Indiferent daca sunteti pentru prima oara candidat la un loc de munca sau daca aveti deja experienta in acest "rol", cartile de specialitate pot veni in intampinarea dumneavoastra cu o serie de sfaturi utile. Astfel, acestea ofera, de exemplu, detalii despre modul cum sa redactezi un CV, o scrisoare de intentie, cum sa te comporti la un interviu, cum sa te comporti in prima zi de serviciu. "Domeniul cartilor de formare profesionala e o noutate la noi, chiar daca e de zece ani in prim-planul activitatilor editoriale", a declarat Cristian Voicu, librar la Thalia. Astfel, editurile care au investit inca de la inceput in aceste carti, tributare culturii de peste ocean, au fost extreme de curajoase. "Acest tip de carti a reusit sa umple un mare gol, incepand de la modul cum trebuie sa te prezinti tu ca marfa, pana la vinderea ta ca produs", a afirmat Voicu.
"Daca actionezi dupa reguli, succesul va veni in mod cert"
In conditiile in care in timpul scolii si al facultatii prea putini tineri sunt instruiti in legatura cu modul in care trebuie sa se prezinte la un interviu, aceste carti ofera raspunsuri la multe dintre intrebarile pe care acestia ar putea sa le aiba. "Daca actionezi dupa reguli, succesul, chiar daca va veni mai tarziu, va veni in mod cert", a spus Cristian Voicu. Potrivit acestuia, profesionistul se vede si dupa faptul ca pune in aplicare reguli specifice, si nu reguli dupa "perceptii urechiste".
Cu toate ca a vorbi despre pretul unei carti este destul de impropriu deoarece in cazul educatiei si culturii conteaza mai mult rezultatul decat cheltuielile adiacente, trebuie sa stiti ca preturile acestor carti variaza intre 9,5 si 24 RON.
Cartile pentru angajatori ii ajuta si pe candidati
In afara cartilor care ofera detalii despre modul cum sa redactezi un CV, o scrisoare de intentie, cum sa te comporti la un interviu, oferta cartilor de pregatire si perfectionare personala si profesionala include si pe acelea care vin in intampinarea angajatorilor care nu-si permit sa angajeze un profesionist in recrutarea de personal. Pentru ca sunt concepute pentru specialistii mai putin experimentati, acestea va pot ajuta sa descifrati modul de a gandi al intervievatorilor. Astfel, puteti afla, de exemplu, ce apreciaza si ce nu angajatorul si care "miscari" sunt considerate "corecte" sau "gresite" in timpul interviului.
Oferta de carti
' "Cum sa obtii usor un loc de munca", de John Bramham si David Cox, Editura Teora (9,5 RON)
' "Secretele unui bun Curriculum Vitae", de Florence Le Bras, Editura Teora (10,79 RON)
' "Engleza pentru cautarea unui loc de munca", de Serena Murdoch-Stern, Editura Teora (9,95 RON)
' "Prima zi de serviciu", de Aurelian Zburlescu, Editura All (14,9 RON)
' "Comunicarea eficienta", de Aurelian Zburlescu, Editura All (14,9 RON)
' "Etica si eficienta profesionala", de Violeta Chriac, Editura All (14,9 RON)
' "Etica muncii la romanii de azi", de Monica Heintz, Editura Curtea Veche (24 RON)