Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) propune modificarea legii privind investitiile directe, pentru a crea cadrul legal privind acordarea de facilitati investitorilor.
Aceasta pentru ca, potrivit presedintelui ARIS, Ana-Maria Cristina, legislatia privind promovarea investitiilor din Romania este cea mai slaba din regiune.
In opinia sa, Legea nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie este “depasita si a pierdut rand pe rand facilitatile care erau prevazute initial“.
Potrivit legii in vigoare, in Romania, investitiile straine mai mari de un milion de dolari beneficiaza prin Legea nr. 332/2001 de exceptarea de la plata taxelor vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile si echipamentele destinate activitatii productive.
In plus, Codul Fiscal prevede deducerea unei cote de 20% din valoarea investitiilor, precum si posibilitatea utilizarii amortizarii accelerate.
Aceste facilitati sunt valabile insa doar pana la 1 ianuarie 2006.
Spre comparatie, Polonia subventioneaza cheltuielile proiectului de investitii pana la 50%, precum si a locurilor de munca noi pana la echivalentul a 4.000 de euro pentru fiecare post, fara sa depaseasca costul salariilor in primii doi ani pentru locurile de munca nou create, daca investitorii aloca peste 10 milioane de euro. De asemenea, pentru o investitie de 10 milioane de euro, investitorii sunt scutiti de la plata impozitului pe profit daca valoarea acestuia nu depaseste cinci milioane de euro.