Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este ingrijorata de numarul mare de arderi neautorizate ale miristilor si atrage atentia fermierilor ca aceasta practica este o incalcare a bunelor conditii agricole si de mediu, care atrage o sanctiune privind subventiile solicitate.
"APIA reaminteste fermierilor ca arderea neautorizata a miristilor si a resturilor vegetale reprezinta o incalcare a bunelor conditii agricole si de mediu, asa cum sunt definite de legislatia europeana si nationala. Potrivit reglementarilor in vigoare, nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu atrage sanctionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafata prin aplicarea unei reduceri la plata din suma cuvenita. Reducerea se aplica pentru intreaga suprafata solicitata la plata, indiferent de suprafata afectata de arderea miristii", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Bunele conditii agricole si de mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions-GAEC) se constituie intr-un set de 11 reguli de ingrijire a pamantului pe care fermierii trebuie sa le respecte pentru a primi subventii pe hectar.
Doua dintre norme se refera la interdictia de ardere a miristilor si a resturilor vegetale pe terenuri arabile si pe pajisti permanente.
Astfel, arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si a pajistilor permanente nu este permisa decat cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului.
"In cazul in care, in urma controlului pe teren, inspectorii APIA constata ardere sau urme de ardere pe suprafete arabile ale fermei, precum si pe pajistile permanente, fara autorizare de ardere a miristilor si/sau resturilor vegetale, cele doua conditii se considera nerespectate", se arata in comunicat.
Agentia arata ca numarul de arderi ilegale ale miristilor este ingrijorator, iar inspectorii APIA vor face verificari in cazul sesizarii de arderi de miristi si resturi vegetale.
"APIA a solicitat ca, la orice sesizare privind arderea miristilor, conducerile centrelor judetene sa dispuna, atat la nivel judetean, cat si local, deplasarea unor echipe de control pe teren pentru verificarea situatiilor la fata locului.
Inspectorii APIA vor verifica legalitatea actiunii, respectiv daca exista un aviz din partea autoritatilor teritoriale de mediu si, in cazul in care actiunea se dovedeste ilegala, vor obtine dovezi cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare (fotografii relevante)", se spune in comunicat.
In cazul in care focul a fost provocat de o cauza necunoscuta, fermierul trebuie sa prezinte acte doveditoare care atesta faptul ca autoritatile au fost sesizate in acest sens, mai precizeaza agentia.
Arderea miristilor si resturilor vegetale este permisa in anumite cazuri (pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori care afecteaza culturile, eliberarea terenului in vederea pregatirii corespunzatoare a terenului pentru semanat), numai cu acordul autoritatii pentru protectia mediului.
In cazul pajistilor permanente, poate fi autorizata arderea maracinilor si a plantelor fara valoare furajera.