Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene, a declarat, ieri, ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca spera ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) sa continue, intrucit acordul nu a fost finalizat. "Eu sper sa mai existe loc de discutii. O sa mai fie intilniri, pentru ca angajamentul cu FMI nu s-a incheiat ", a afirmat Dinga la un seminar privind serviciile financiare organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Potrivit lui Dinga, expertii FMI au o viziune "limitata " si ar fi necesara o perioada de "amorsare " a efectelor produse de introducerea cotei unice de impozitare.
El a adaugat ca pe linga nevoia de personal din departamentele cu atributii in integrarea europeana, ministerele mai au o serie de angajamente si proiecte pentru care nu vor dispune de fondurile necesare. in aceste conditii, Dinga apreciaza ca o reducere a deficitului bugetar de la 1,5% din PIB - cit a fost agreat de FMI in toamna anului trecut - la 1% din PIB ar fi rezonabila. Ministrul Integrarii este de acord ca astfel de masuri trebuie sa aiba in vedere mentinerea echilibrelor macroeconomice, dar a afirmat ca elaborarea mixului de politici este "treaba specialistilor ", care ar trebui sa gaseasca solutii.
Guvernul a anuntat, la data de 23 iunie, ca a convenit impreuna cu reprezentantii FMI asupra unei scrisori suplimentare de intentie privind politicile economice si fiscale din perioada 2005-2006, care va fi transmisa la o data ulterioara conducerii institutiei, in vederea semnarii. Potrivit ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu, cele doua parti au stabilit ca trebuie reduse cheltuielile de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar sub 0,75% din PIB in acest an. De asemenea, pentru anul viitor, partile au convenit asupra unui deficit bugetar de aproximativ 0,5% din PIB.