In urma unor lungi discutii la nivelul consiliului de conducere al companiei siderurgice Arcelor, aceasta va fi preluata de grupul anglo-indian Mittal Steel. Oferta acceptata de conducerea Arcelor este de 25,6 miliarde de euro, iar aceasta va fi achitata in actiuni si numerar. Noua propunere este mai mare cu 2,6 miliarde de euro fata de precedenta care insuma 23 de miliarde de euro, potrivit Mediafax.
Noul gigant rezultat in urma fuziunii va realiza zece la suta din productia mondiala de otel, productie de aproximativ trei ori mai mare decat a oricarei companii rivale. Conform datelor din 2005, cifra totala de afaceri s-a situat in jurul sumei de 55 de miliarde de euro, iar numarul total de angajati a fost de 334.000. Suma acceptata de Arcelor va fi achitata in numerar intr-o proportie de 31%, iar restul de 69% va fi asigurat de actiuni Mittal. Grupul nou-format se va numi Arcelor-Mittal si va avea sediul la Luxemburg.
Conducerea va fi asigurata, din partea grupului Arcelor, de catre Joseph Kinsch si, din partea Mittal Steel, de indianul Lakshimi Mittal. Partea indiana va detine 43,4% din titluri, iar actionarii Arcelor, 50,5%.
De asemenea, Arcelor va avea patru reprezentanti in consiliul de administratie, inclusiv directorul general. Conducerea grupului Mittal a dat asigurari ca nu va disponibiliza angajati ai Arcelor din Europa.
Mai trebuie spus ca o alta oferta de preluare a grupului Arcelor fusese inaintata de grupul rus Severstal si acceptata in mai de conducerea grupului siderurgic european. Se dorea pastrarea caracterului european al companiei si oferta Mittal a fost privita cu ostilitate.
Insa nerespectarea termenilor tranzactiei cu Severstal a dus la acceptarea propunerii Mittal Steel. (Simona Necula)