Hotelurile din Romania, catalogate la o stea sau doua stele, sunt aproape in intregime privatizate, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului. Astfel, 81,3% reprezinta sectorul privat, iar restul de 18,7%, de stat.
Din aceeasi sursa mai aflam ca in Bucuresti lipsa unor unitati de patru si cinci stele arata ca, desi gradul de ocupare este ridicat, la fel sunt si preturile, comparativ cu alte orase europene, cum ar fi Budapesta si Praga.
Mai trebuie spus ca in prezent tot mai multi investitori sunt interesati sa investeasca in hoteluri de trei si patru stele, iar pana in 2009 se asteapta ca Bucurestiul sa aiba o capacitate totala de 9.000 de camere, fata de cele 6.000 cate exista acum.
Potrivit raporului, tara noastra se afla in urma Bulgariei in ceea ce priveste sectorul turistic. De aceea, "este nevoie de o noua directie si angajament de investitii pentru a asigura ca potentialul pentru turism si calatorii nu este impiedicat de o planificare proasta si de o lipsa de sprijim privind infrastructura", sunt de parere specialistii Consiliului.