Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) crede ca aprecierea leului determinata de reducerea interventiilor bancii centrale pe piata valutara le-a provocat firmelor exportatoare pierderi de circa un miliard de euro. Conform ANEIR, membrii asociatiei estimeaza ca problemele financiare ale firmelor mentionate ar putea determina intrarea in somaj a 25% din forta de munca a Romaniei.
Astfel, peste un milion de angajati care lucreaza in domeniul exportului isi pot pierde, in perioada imediat urmatoare, locul de munca. De asemenea, conducerea Asociatiei sustine ca activitatea exportatorilor a fost afectata in sens negativ si de dobanzile ridicate la credite practicate de bancile comerciale. ANEIR considera faptul ca acestea reprezinta piedici pentru procesul investitional care ar permite reducerea decalajelor de competitivitate dintre firmele romanesti si cele straine si acoperirea diferentelor de curs.
Organizatia apreciaza ca solutia ar putea veni din partea BNR printr-o “masura-soc“ pe piata dobanzilor sau de la Guvern, prin compensatii fiscale pentru investitii in competitivitate.