Incepand de ieri, BNR a impus noi reguli la imprumuturi, prin includerea in plafonul pentru evaluarea bonitatii clientilor a tuturor costurilor aferente imprumuturilor contractate. Normele BNR au fost intelese in mod diferit de companiile financiare nebancare.
Potrivit Normei BNR nr. 20/2006, care a intrat in vigoare din 22 octombrie - si care modifica si completeaza Norma nr. 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice - leasingul financiar ce corespunde satisfacerii nevoii personale de achizitionare de bunuri, altele decat cele ce se circumscriu unei investitii imobiliare, va fi inclus in categoria credit de consum. Altfel spus, creditele acordate in magazine de diverse companii de consumer finance si contractele de leasing financiar va trebui sa respecte regulile prudentiale carora li se supun imprumuturile bancare. Astfel, in cazul obtinerii unui credit, fie el din magazine sau printr-o institutie financiara nebancara, "solicitantul trebuie sa prezinte cel putin documentele care atesta capacitatea solicitantului si, dupa caz, a familiei acestuia de a dispune de venituri certe cu caracter de permanenta considerate eligibile potrivit reglementarilor interne ale imprumutatorului". La acestea se adauga declaratii pe propria raspundere privind litigiile existente si valoarea angajamentelor de plata ale solicitantului. In plus, trebuie indeplinite alte conditii, in functie de destinatia noului credit solicitat, respectiv credit de consum sau credit imobiliar.
Flanco si Domo nu au renuntat la "creditul doar cu buletinul"
Intrebarea fireasca a oricarui potential solicitant de credit cu buletinul este daca mai poate fi sau nu luat imprumut "doar cu buletinul". "Am aflat din presa ca unele magazine vor acorda credite doar cu buletinul si altele nu. Am venit sa ma informez", a declarat unul dintre craiovenii dornici de imprumuturi doar cu buletinul.
Plecati incognito pentru a afla ce se se intampla de fapt cu acest credit, redactorii GdS au constatat ca marile magazine au inteles in mod diferit normele BNR. Astfel, Domo si Flanco inca mai acorda credit doar in baza buletinului, a unui numar de telefon fix/factura de utilitati si a unui numar de telefon de la firma angajatoare. "Vom acorda in continuare acest tip de imprumut pana vom primi o noua instiintare in acest sens. Nu stim insa pentru cat timp se va pastra acest tip de imprumut", a declarat unul dintre reprezentantii Biroului de Creditare al unui magazin Domo.
La Flanco, situatia e asemanatoare, cu precizarea ca analistul de credite a subliniat faptul ca va dura ceva mai mult decat pana acum ("daca mergeti dimineata, pana dupa-amiaza primiti raspunsul"). Acestia promoveaza insa un nou produs de creditare, pentru contractarea caruia e nevoie de adeverinta de salariu. De fapt, retailer-ul de electrocasnice a anuntat de saptamana trecuta ca va continua sa acorde "credite cu buletinul", cel putin pana la sfarsitul anului, fara a incalca noile norme BNR. "Pastrarea acestei facilitati este posibila datorita faptului ca, desi clientul nu aduce o dovada de venit, furnizorul de credit obtine o dovada de venit de la angajatorul solicitantului. Astfel, dosarul de credit contine si dovada de venit a solicitantului", se arata intr-un comunicat Flanco emis pe 18 octombrie.
Altex a retras creditul cu buletinul
Incepand de ieri, Altex a retras "creditul cu buletinul" si a impus obligativitatea prezentarii unei adeverinte de salariu. Astfel, craiovenii care doresc sa acceseze un imprumut de nevoi personale direct in magazine vor fi nevoiti sa completeze o adeverinta tip de venituri. Chiar daca s-ar fi crezut ca retailer-ul va gasi antidotul impotriva reglementarilor BNR, acesta nu a facut-o. Chiar si pentru cardul de credit, Altex solicita prezentarea unei adeverinte de salariu. In plus, pentru sume mai mari de 3.200 RON, este solicitata si copie dupa cartea de munca.
Alte reglementari BNR
Alta mare schimbare adusa de noile reglementari BNR se refera la valoarea ratei lunare. Daca pana acum aceasta includea doar dobanda si principalul (suma rambursata din credit), pe viitor va cuprinde si celelalte costuri asociate creditului, in special comisioane si asigurari. "La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia". In plus, fata de aceasta conditie, trebuie respectata urmatoarea limita: "angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia". In cazul creditului pentru investitii imobiliare, acesta nu va depasi 35%.