Pretul apartamentelor vechi, construite inainte de cutremurul din 1977, va scadea cu pana la 5-10% in urmatorii trei ani, sustine Daniel Peia, director coordonator al agentiei Peia Group. Motivul scaderii il constituie orientarea cererii catre locuintele noi sau construite dupa 1977.
Astfel, clientii care se prezinta la agentie, pun ca si conditie ca blocul sa fie realizat dupa perioada cutremurului, explica Peia. Un motiv pentru care cererea se reorienteaza este ca preturile apartamentelor vechi, dar situate in centru, sunt supraevaluate.
Spre exemplu, pentru un metru patrat intr-un bloc de pe Magheru din 1930, la ora actuala se cere 1.400 de euro, iar locuintele nici macar nu sunt utilate. In Aviatiei in schimb, in blocuri de patru, cinci nivele, un metru patrat variaza intre 1.200 si 1.500 de euro, iar aparatamentele se vand la cheie, arata Peia.
Dar nu numai locuintele vechi din centru sunt supraevaluate. Spre exemplu, preturile apartamentelor "de cartier muncitoresc" depasesc cu aproape 50% preturile din Sofia, se arata in raportul SGA de prognoza pentru 2006, "Piata Imobiliara din Romania", coordonat de profesorul Artur Silvestri.
Ca oamenii prefera locuintele noi se vede si din exemplul complexelor rezidentiale care nici nu apuca sa fie finalizate ca apartamentele sunt deja cumparate. Este si cazul celor trei blocuri, construite pe soseaua Bucuresti-Targoviste, care s-au vandut cu 700-900 de euro/metru patrat, inainte de finalizare. Calin Clinciu, director la Agentia imobiliara Euroest, declara recent Agentiei Mediafax ca apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 sunt prea scumpe in raport cu confortul si protectia termica pe care le asigura.
Prin urmare, preturile nejustificat de mari ale apartamentelor din blocurile vechi nu pot continua cu acelasi trend.
ßi asta pentru ca pentru urmatorii trei ani se preconizeaza cele mai multe proiecte rezidentiale de pana acum. Iar acestea vor concura puternic preturile apartamentelor vechi si vor asigura un nivel mai ridicat de confort, potrivit lui Liviu Ureche, partener asociat la Agentia SATO Imobiliare, citat de Agentia Mediafax.

Terenurile nu sunt supraevaluate

In ceea ce priveste un alt segment al pietei imobiliare, terenurile, preturile acestora nu sunt supraevaluate. Cu toate ca tranzactiile stagneaza in aceasta perioada din cauza concedi-ilor, preturile vor continua sa creasca, a mai spus Daniel Peia. Motivul? Foarte multi afaceristi dispun de bani pentru a investi in terenuri, iar oferta de terenuri este mica, in special in centru, explica Peia.
Asa ca preturile terenurilor vor creste, mai ales in decembrie-ianuarie, cand ne vom integra in UE si se va inregistra un boom de 25-30%, estimeaza analistul Peia Group. Iar perioada Sarbatorilor de iarna, in special din ultimii patru ani, a fost una propice cresterilor de pret cu cel putin 10% a valorii terenurilor, conchide Peia.