Creditele de consum restante au crescut cu 50% in primul semestru al anului, fata de anul trecut. Iar daunele asiguratorilor de credite au crescut cu pana la 550% in 2004 fata de 2003. Pentru ca tendinta restantelor este de crestere, intra in paine colectorii de creante, care percep comision doar pentru sumele recuperate.
Desi statisticile oficiale arata ca imprumuturile restante inseamna mai putin de 1% din valoarea totala a creditelor, anul acesta romanii au cam uitat sa-si plateasca ratele la banci, in special pentru creditele de consum. Restantele au crescut cu 50% in primul semestru fata de anul trecut, potrivit unui raport al Coface Intercredit Romania. Valoarea creditelor restante era la nivelul lui iunie 2004 de 15 milioane de euro fata de 10 milioane de euro cat era in decembrie 2003. “Tendinta este de crestere in ceea ce priveste creditele restante pentru ca bancile au crescut valoarea maxima a creditelor de consum“, a spus presedintele Asociatiei Colectorilor de Creante Comerciale, Cristian Ionescu, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.
“In primul semestru al anului, au fost inregistrati 16.000 de restantieri, persoane fizice, la un credit mediu de 500 de euro“, explica Ionescu.

Biroul de Credit a “strans“ restante de 404 miliarde de lei

In baza de date a rau-platnicilor monitorizati de Biroul de Credit (din datele bancilor care au transmis informatii catre acesta) s-au strans in jur de 77.000 de contracte de credite restante active (cu rate neplatite de cateva luni), iar valoarea acestora se ridica la 404 miliarde de lei, spune directorul Biroului de Credit, Serban Epure. Dar este vorba doar de restantele “proaspete“, fara datoriile istorice pentru care nu exista inca o statistica, mai adauga Epure. In ceea ce priveste cea mai mare valoare a unui credit activ restant, aceasta este de 3,5 miliarde de lei, potrivit oficialului Biroului de Credit.

Daunele platite de asiguratorii de credite au crescut cu 550%

Firmele de asigurari au platit in 2004 daune fara precedent, de pana la 550%, fata de anul trecut. Pentru creditul de consum “cu asigurare“, asiguratorul plateste bancii daunele produse in urma creditului neplatit, iar apoi acesta isi recupereaza banii de la cel care s-a imprumutat.
De multe ori insa, asiguratorul nu-si mai vede banii.
“La nivelul anului 2001, am recuperat doar 73% din creditele restante pentru ca cei care le-au luat nu au mai fost gasiti pentru ca multi dintre acestia iau credite pentru nevoi personale si pleaca sa munceasca in strainatate“, afirma directorul unei societati de asigurari. Daca societatea de asigurari este reasigurata, atunci banii sunt recuperati. In Romania, insa, putine societati de asigurare sunt reasigurate pentru ca “nu exista nici o companie de reasigurare care sa preia riscul financiar in proportie de 100%“, spune reprezentantul unei companii de asigurari.
Drept urmare, singura solutie este recuperarea banilor prin colectorii de creante, care percep, dupa recuperare, comision intre 10% si 35%. “In cazul datornicilor persoane fizice, se recupereaza in jur de 50-60%, iar pentru firme gradul de recuperare a creantelor comerciale este de 35-40%. Anul trecut am recuperat cate jumatate de milion de euro atat de la persoanele fizice, cat si de la firme“, afirma oficialul colectorilor de creante comerciale.
Daca banii nu se recupereaza pe cale amiabila, atunci se ajunge in instanta. Pentru executarea silita a rau-platnicului se intocmeste un dosar de executare, iar costurile estimative pentru aceasta etapa sunt in jur de 2,2-2,8 milioane de lei, potrivit Coface Intercredit.