Chiar la inceputul acestui an, premierul Calin Popescu-Tariceanu reitera ideea ca Romania are o economie care "duduie" si se "supraincalzeste". Aceasta ar fi trebuit sa fie o nota buna data cresterii economice si un plus oferit programului guvernamental pus in practica dupa alegerile de la sfarsitul lui 2004. Iata insa ca un studiu recent realizat de compania de rating Coface Romania ne prezinta realitatea economica aratand ca numarul companiilor in faliment a crescut anul trecut cu 61% fata de anul 2004.
Transpus in cifre, 3.171 de societati au dat faliment in 2005, din care cea mai mare pondere, de 45%, au fost din domeniul comertului.
Potrivit studiului, cresterea numarului de falimente are si o latura pozitiva, pentru ca astfel are loc si o "curatire" a firmelor rau-platnice prin metodele mai concrete de recuperare a debitelor si prin simplificarea Legii falimentului.
Directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, a estimat ca numarul falimentelor va creste in urmatorii ani, in conditiile in care debitorii care reuseau pana acum sa "scape" datorita lipsei unei legislatii clare vor avea tot mai putine alternative de a nu isi achita obligatiile de plata catre parteneri si de a nu fi declarati insolventi. Numarul companiilor in reorganizare judiciara s-a redus in 2005 fata de 2004 cu 85%, de la 1.011 la 156 de firme.

Comertul, risc mare de faliment

Sectorul de activitate cu cel mai mare grad de risc a fost cel de comert cu ridicata si distributie, cu 811 companii in faliment, aproape un sfert din totalul insolventelor din Romania (23%).
"Aceasta tendinta confirma evolutia din 2004, comertul consolidandu-se si fiind astazi din ce in ce mai mult caracterizat de concentrarea veniturilor catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash & carry si complexe comerciale de tip mall", se mentioneaza in studiul Coface.
Agricultura s-a situat pe locul al doilea, cu 587 de firme in faliment, reprezentand 16,4% din total, in usoara scadere fata de 2004.
Potrivit studiului, divizarea excesiva a proprietatii, activele fixe si capitalurile proprii restranse de care dispun agentii economici din agricultura sunt factorii ce au condus la un numar mare de falimente, in special al asociatiilor familiale.
Pe pozitiile urmatoare se situeaza comertul cu amanuntul (12,3%) si industria alimentara si a bauturilor (11,6%), urmatoarele domenii clasate avand ponderi mai reduse de 10%.
Nici sectorul de productie in lohn din confectii, textile, imbracaminte si incaltaminte nu a mers mai bine anul trecut. Concurenta produselor din China, cresterea salariilor in Romania si aprecierea monedei nationale care a descurajat exporturile au dus la inchiderea multor capacitati destinate acestui tip de productie.
Sectoarele cu cea mai redusa rata a falimentelor sunt tranzactii imobiliare, intermedieri financiare, IT, salubritate, posta si telecomunicatii, sanatate si asistenta sociala si sectorul energetic, avand o pondere de sub 1% in total.

Cele mai multe falimente la Bucuresti

Numarul total al firmelor insolvente, aflate in diferite stadii ale procedurilor de faliment, dizolvare, lichidare sau reorganizare judiciara a fost anul trecut de 6.770, la nivel national.
Pe judete, Bucurestiul detine cea mai mare pondere, de 13,2%, cu 892 de firme, dintre care cea mai mare parte sunt in faliment - 495, numarul celor in reorganizare judiciara fiind de 43. Brasov se afla pe locul doi, cu 7,6% din total.
Judetele cu cele mai putine falimente au fost Suceava, Calarasi si Vaslui, inregistrand anul precedent doar cate un caz in procedura de faliment.