Angajatorii care nu le-au deschis inca salariatilor carnete de munca ar trebui sa se grabeasca sa o faca. In caz contrar, acestia nu vor putea intocmi la timp registrul electronic al salariatilor, riscand astfel amenzi usturatoare.
Conform HG nr. 1094/2006, angajatorii sunt obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa tina evidenta salariatilor printr-un registru electronic. Angajatorii care la data intrarii in vigoare a legii au incadrat personal cu contract individual de munca sunt obligati, potrivit aceleiasi legi, sa transmita registrul la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj pana la 31 ianuarie. "Introducerea registrelor electronice are drept scop cresterea rapiditatii probarii informatiilor despre angajati. Sistemul este asemanator cu cel din tarile europene", a spus Silviu Cotiga, inspector-sef al ITM Dolj. Pe langa reducerea formalitatilor administrative de evidenta a angajatilor, acestea vor ajuta la crearea unei baze de date a contractelor individuale de munca. Angajatorii care nu infiinteaza registrul electronic si/sau nu-l transmit la ITM in termenele prevazute risca amenzi contraventionale cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.
Lipsa carnetului de munca invalideaza informatiile despre angajat
Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde o serie de date despre angajati. Printre acestea se numara si seria si numarul carnetului de munca. "Intrucat in cazul angajatorilor care nu au intocmit salariatilor carnete de munca informatiile introduse nu sunt validate, recomandam angajatorilor ca in cel mai scut timp sa faca demersurile necesare pentru cumpararea carnetelor de munca", a declarat Anca Trohin, inspector de munca la Biroul inregistrari contracte, evidenta angajatori, din cadrul ITM Dolj. Potrivit acesteia, pentru a veni in sprijinul angajatorilor care-si pastreaza carnetele de munca la ITM Dolj, a fost desemnata o persoana din cadrul institutiei care furnizeaza datele cu privire la seria si numarul respectivelor carnete.
Potrivit art. 296 Codului Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, ultima zi in care vechimea se probeaza prin carnete de munca este 31 decembrie 2008. Ulterior, pana la 30 iunie 2009, atat ITM-urile, cat si angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Astfel, dupa 30 iunie 2009, carnetul de munca va deveni o piesa de muzeu.