Salariatii care sufera un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu, pot cere despagubiri materiale si morale.

O noua prevedere a Codului Muncii, publicata in Monitorul Oficial de la 25 iulie, referitoare la prejudiciul moral suferit de angajati la locul de munca, a intrat in vigoare ieri. Conform art. 269 din Codul Muncii, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa-l despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. De asemenea, in cazul in care angajatorul refuza sa-l despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plingere instantelor judecatoresti competente, precizeaza Codul Muncii.

"Se introduce obligatia angajatorului ca, in termenul normelor si principiilor de raspundere civila contractuala, sa-l despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral. Noutatea introdusa este raspunderea si pentru prejudiciul moral si aici sigur ca intram intr-un capitol controversat, pentru ca prejudiciul moral, prejudiciul psihic legat de o decizie sau alta a angajatorului, care il vatameaza pe angajat, este in general foarte greu de masurat, foarte greu de cuantificat", a declarat ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Paul Pacuraru.

Deja se cer modificari

De-abia intrat in vigoare, Articolul 269 din Codul Muncii, care prevede ca salariatii care sufera un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu, pot cere despagubiri materiale si morale, ar putea fi din nou modificat, a declarat ieri ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Acesta a declarat ca propunerea a fost facuta de deputatul PLD Marian Sorin Paveliu si nu a fost sustinuta de Guvern.

"Daca angajatul are o problema de imagine, de consum psihic sau se simte stresat, poate actiona in judecata angajatorul si poate cere daune morale. Guvernul nu a sustinut acest demers pentru ca introduce multa confuzie. Nu exista o definitie a prejudiciului moral si nu exista o modalitate de a converti acest prejudiciu in despagubire baneasca", a explicat ministrul Pacuraru.