RomA¢nii au invatat ce sa ceara la locul de munca si au devenit din ce in ce mai pretentiosi in 2007. Un sondaj de opinie realizat de compania Daedalus Consulting printre tinerii cu studii superioare a relevat totusi ca angajatii romani schimba prea des locul de munca, sunt influentati puternic de relatia cu seful direct, dar mai ales de ofertele altor companii.

Piata muncii sufera mutatii semnificative de la un an la altul, iar tendinta tinerilor cu studii superioare este aceea de a deveni foarte selectivi in alegerea locului de munca. Anul trecut, tendinta a fost una de normalizare, releva studiul realizat de compania Daedalus Consulting pe un esantion de tineri intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolveni ai unei institutii de invatamA¢nt superior. Studiul arata faptul ca tinerii dau dovada in continuare de o loialitate scazuta fata de compania la care lucreaza. 50% dintre tinerii angajati si-au schimbat locul de munca de cel putin 2 ori in ultimii 3 ani.

Tinerii au cele mai mari asteptari, insa, in ceea ce priveste grija companiei pentru angajati. Fata de anul trecut, scad ca importanta provocarile profesionale, dar cresc in importanta prestigiul companiei si existenta unor modele care sa poata fi urmate. Pentru studentii care nu lucreaza, studiul arata ca mai importante decA¢t pachetului salarial sunt varietatea de activitati de la locul de munca si grija angajatorului fata de salariati.

O alta mutatie importanta este tendinta tinerilor de a echilibra viata profesionala cu cea personala. AŽn ultimul an, tinerii par sa caute un raport mai echitabil intre orele suplimentare si cA¢stig, intre provocari profesionale si stres.

Si pretentiile salariale sunt in crestere substantiala fata de anul trecut. La primul job, tinerii profesionisti doresc 380 de euro, iar cei cu experienta mai mare de 3 ani ar cere 660 de euro. Aceste asteptari sunt insa cu 51% mai mari fata de salariile curente. Potrivit studiului, angajatii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decA¢t cei din provincie.

De asemenea mirajul unui loc de munca in strainatate este in crestere. Mai trebuie mentionat ca tinerii trimit din ce in ce mai putin CV-uri nesolicitate si nu mai consulta anunturile din ziare si reviste.