Cei 2.500 de salariati nu sunt aparati in fata legii de contractul de privatizare, cu toate ca AVAS vrea sa medieze o discutie sindicat - patronat. Sindicatul sustine ca are varianta instantei.

Liderul sindical de la Electroputere SA Craiova, Aurel Bojenoiu, a anuntat ieri ca sindicatul va actiona in instanta patronatul saudit al societatii oltene, compania Al Arrab Contracting Company (ACC), in cazul in care aceasta va face disponibilizari fara consultari cu sindicatul. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut pachetul majoritar de 62,8% din actiunile Electroputere SA fara garantii sociale. Liderul Aurel Bojenoiu sustine insa ca sindicatul are o intelegere separata cu patronatul. "Avem un document anexat la contractul de privatizare, inregistrat la Directia Muncii, prin care patronatul promite ca nu va face disponibilizari pe perioada investitiilor (2007-2012) fara sa se consulte cu noi", a spus Bojenoiu, care recunoaste ca actul nu este inclus in contract. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, s-a intalnit luni seara cu Bojenoiu, pentru a discuta despre situatia delicata de la Electroputere Craiova: patronatul ar putea folosi 40 de hectare din uzina pentru inchirieri si concesiuni, iar aproximativ 1.000 de angajati si-ar putea pierde locurile de munca.

La naiba cu poporul!

Problema este in ce mod poate arbitra AVAS aceste schimbari. Contractul de privatizare nu este public, prevederile exprese nu reies decat din declaratii de presa. "Nu exista clauza speciala de confidentialitate in contractul de privatizare, dar, daca am desecretiza contractul ACC, ne-ar putea da in judecata pentru dezvaluirea secretului comercial", a declarat reprezentantul AVAS, Adriana Tran. Aceasta sustine ca AVAS a facut publice doar contractele incheiate "in baza unor legi speciale", aprobate de parlament. La randul sau, Casa de avocatura "Bostina si Asociatii", care reprezinta ACC in Romania, raspunde evaziv la aceasta problema. "Contractul este confidential in intregul lui. Nu exista o clauza de confidentialitate in contractul de privatizare, ci in documentele privatizarii", sustine Laura Mocanu, de la "Bostina si Asociatii". De retinut optica persoanelor implicate in privatizare: publicul larg nu are dreptul sa afle cum a fost vanduta Electroputere. Nimeni nu a cerut informatii referitoare la secrete industriale, planul de afaceri, strategii de dezvoltare, etc., ci ne interesa doar la cat a fost evaluata fabrica de catre evaluatorul angajat de AVAS, daca salariatii sunt protejati de vreo clauza, daca exista grafice de esalonare a datoriilor bugetare, daca noul patronat poate schimba domeniul de activitate al companiei etc. Secretomania nu face decat sa sporeasca ingrijorarea, mai ales in conditiile actuale de criza. Era bine de stiut ca AVAS nu are parghii legale in privinta salariatilor. Aurel Bojenoiu spune ca exista aceasta anexa, neinclusa in contract. Dar ce valoare are ea in fata legilor actuale, mai ales in conditii de criza?