Un om de afaceri din Trusesti si-a incuiat angajatii intr-o brutarie pentru a nu permite inspectorilor de munca sa ii verifice documentele. Patru angajati de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) au pichetat, ieri, timp de zece ore, un spatiu de productie al societatii Trio Impex, in care erau incuiate trei muncitoare. In ciuda insistentelor inspectorilor de munca, proprietarul brutariei, Vasile Puruhniuc, nu a venit la sectia de panificatie, iar muncitoarele au refuzat dialogul inchizindu-se intr-o camera.

Firma Trio Impex a mai fost sanctionata cu 20 milioane lei, la sfirsitul lunii octombrie, pentru folosirea de muncitori fara contract de munca. In urma unor noi sesizari, inspectorii de munca au incercat sa efectueze, la miezul noptii, un control inopinat. Cind au ajuns acolo, inspectorii au gasit muncitoarele inauntru, insa usile erau incuiate. Brutaria respectiva functiona indeosebi noaptea, atunci cind probabilitatea unei verificari din partea unei institutii de control era mai scazuta. "Ca urmare a mai multor semnale primite, am incercat sa verificam astazi (n.r.- ieri) inca o data societatea, dar ne-am izbit de o situatie cu totul noua si anume aceea de a refuza permiterea accesului inspectorilor de munca in societate pentru a efectua controlul. In aceasta situatie vom instiinta oficial angajatorul pentru a se prezenta la sediul ITM in vederea definitivarii controlului, iar pentru fapta respectiva vor exista sanctiuni contraventionale ", sustine Radu Stroici, inspector sef ITM.

Inspectorii de munca recunosc existenta unei lacune legislative cu privire la modul de a actiona in momentul cind administratorul unei firme refuza sa se supuna unui control. Conducerea ITM a solicitat, ieri, sprijinul politistilor si al procurorilor, care sa ii ajute sa acceada in spatiul de productie al firmei Trio Impex, insa a renuntat la idee din cauza procedurilor greoaie.

Pentru utilizarea repetata a muncitorilor fara contracte de munca, ITM va inainta o plingere penala impotriva administratorului firmei din Trusesti. De asemenea, acesta va fi sanctionat cu o amenda contraventionala de 90 milioane lei.

Garda Financiara a anuntat ca va verifica, la rindul ei, activitatea societatii de panificatie Trio Impex.