Cresterea Produsului Intern Brut depaseste estimarile initiale si potentialul economiei romanesti si are ca posibil suport creditul neguvernamental, afirma unii analisti economici, care considera nesustenabil avansul PIB la acest nivel.
In primul semestru, PIB a crescut cu 7,4% in termeni reali, fata de 4,9% in primele sase luni din 2005, stimulat de cresterea activitatii in servicii, industrie, constructii si servicii.
"Este o crestere peste asteptari, sustinuta in egala masura atat de dinamica consumului, cat si de cea a investitiilor", a declarat Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania, citat de Mediafax. Un astfel de ritm nu poate fi considerat sustenabil atat timp cat induce o crestere a deficitului extern, a continuat Craciun.
ßi Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata, apreciaza ca avansul PIB este mare, peste asteptari, si nesustenabil la acest nivel.
Referindu-se la ritmul de crestere economica in semestrul al doilea al anului, analistii estimeaza o evolutie similara cu cea din primele sase luni ale anului, avansul PIB pentru tot anul 2006 urmand sa se apropie de 7%, fara sa depaseasca insa acest nivel. (M.C.I.)