Potrivit noilor criterii de clasificare, 655 de agenti economici din tara nu mai sunt considerati mari contribuabili, administrarea lor fiind pasata de ANAF filialelor locale ale Fiscului. Finantele bihorene s-au procopsit astfel cu alta bataie de cap.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a modificat, recent, organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, conform unor noi criterii de selectie. Potrivit Ordinului Ministrului Finantelor Publice 753/2006, incepand cu 1 iulie 2006, mari contribuabili sunt considerate doar societatile comerciale care au cifra de afaceri mai mare sau egala cu 70 de milioane de lei.
Prin aceasta masura, directia generala de administrare a marilor contribuabili infiintata in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala preia 88 de societati comerciale care anterior erau administrate de alte organe fiscale si preda, la randul ei, 655 de agenti economici care nu mai indeplinesc aceste criterii catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal.
Fiscul a decis sa ridice pragul cifrei de afaceri de la 500 de miliarde de lei vechi la 700 de miliarde de lei vechi pentru marii contribuabili, motivand ca nu are capacitatea sa administreze toate cele 1.500 de firme care se incadrau in aceasta categorie. In acest fel, directia care administreaza marii contribuabili a ramas sa se ocupe doar de 800 de firme. Directia din ANAF a fost infiintata anul trecut si a preluat in administrare, incepand cu aprilie 2005, toti contribuabilii cu cifre de afaceri care depaseau 500 de miliarde de lei vechi.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, agentii economici vor fi obligati sa-si achite obligatiile fiscale in ordinea vechimii acestora.
La ora actuala, exista foarte multe firme care isi achita doar obligatiile curente, datoriile istorice acumuland permanent majorari de intarziere de 0,1% pe zi.