Dezvoltatorul imobiliar South Pacific, detinut in proportie de 50% de fondul american Warburg Pincus, lanseaza in acest an un proiect-pilot, ce va cuprinde 80 de garsoniere cu gradina, pe sistemul caselor insiruite, la un pret de 60.000 euro/unitate, ca masura de raliere la programul "Prima Casa".
South Pacific este primul dezvoltator care si-a anuntat intentia de a construi un ansamblu rezidential gandit dupa termenii impusi de programul guvernamental. Unii dintre jucatorii de pe piata locala au anuntat ca isi regandesc proiectele, pentru a fi cat mai accesibile, prin intermediul acestui program. "Am proiectat un ansamblu de 80 de unitati, de proba. Este vorba despre garsoniere care cuprind un dormitor si un salon, cu gradina, la un pret de 60.000 euro. Ne-am adaptat rapid la cerintele programului 'Prima Casa'", a declarat pentru Business Standard George Prelea, presedintele companiei. Investitia in proiect va fi de numai 2-3 mil. euro, deoarece proiectul va fi construit din materiale ecologice, care duc costul constructiei la circa 850 euro/mp. Proiectul va fi demarat spre sfarsitul acestui an si va fi amplasat in Tunari.
Structura locuintelor este inspirata dupa model englezesc si va cuprinde grupuri de opt-noua locuinte lipite, fiecare beneficiind de o parcare in fata locuintei si de o gradina privata in spate. Suprafata minima a unei astfel de case va fi de 52 mp si va beneficia de o bucatarie, un salon, o debara, o baie si un dormitor. Dezvoltatorul ofera in pretul de 60.000 euro bucatarie utilata, aer conditionat si centrala termica. Proiectul va cuprinde si locuinte structurate pe doua niveluri, al caror pret va fi intre 80.000 si 85.000 de euro si care vor avea in plus doua dormitoare, la etaj. "Cu Ministerul Apararii am incercat pentru prima oara acest tip de proiect si a prins foarte bine. O sa aducem 10-15 tehnicieni din Marea Britanie, pentru a ne ajuta sa il implementam cu succes. In Australia, acest tip de locuinte este un mod de viata", a explicat oficialul companiei. Potrivit lui Prelea, acest model de case va fi replicat si in restul tarii, prima locatie fiind Constanta. Chiar daca marjele de profit sunt minimale, reprezentantul companiei este de parere ca ii va ajuta sa supravietuiasca in perioada crizei, in timp ce dezvoltatorii concentrati doar pe volum vor avea probleme.
Totodata, South Pacific se afla in proces de avizare a unui proiect mai amplu, ce va cuprinde in jur de 255 apartamente si a carui constructie este programata pentru luna august sau septembrie 2009. "Acum am primit ultimul aviz de la Apele Romane pentru definitivarea PUZ-ului si speram ca, din august-septembrie, sa incepem lucrarile la proiect. Valoarea investitiei a ramas neschimbata, circa 38 mil. euro", a mai spus Prelea. Reprezentantul companiei a anuntat, la inceputul acestui an, ca banii obtinuti din vanzarea a 50% din companie, circa 30 mil. euro, vor fi reinvestiti in proiectele aflate in curs de dezvoltare. Fondul american Warburg Pincus, care controleaza si dezvoltatorul RED Management Capital, a intrat in actionariatul South Pacific in urma unei majorari de capital, tranzactie finalizata in septembrie 2008. Pana in prezent, fondul american a platit dezvoltatorului 20% din valoarea tranzactiei, urmatoarele transe urmand sa fie platite in functie de evolutia pietei si de necesitatile financiare pe care le va avea South Pacific, in contract nefiind specificat un termen-limita. Compania dispune de apartamente finalizate in doua ansambluri rezidentiale, Sydney si Melbourne, localizate in Tunari. South Pacific ofera posibilitatea platii unei chirii de 200 euro/luna, in cazul in care se achita un avans de 2.500 euro, sau o chirie de 500 euro/luna, in caz contrar. Chiria platita este dedusa in totalitate din pretul apartamentului. Clientii pot sta doi ani cu chirie, dupa care pot sa achizitioneze locuinta.
Dezvoltatorul australian a intrat pe piata locala in anul 2005, primul proiect realizat in Romania fiind constructia unui complex de locuinte pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale. In prezent, compania are, in diferite stadii de derulare, patru proiecte rezidentiale proprii, toate in Tunari, care includ, in total, peste 350 de locuinte. Firma a investit, de la intrarea pe piata locala, aproximativ 80 mil. euro. Zona de nord a Capitalei si, in special, comunele Pipera si Tunari au atras, in ultimii patru ani, numerosi investitori interesati de proiecte imobiliare, alaturi de australienii de la South Pacific numarandu-se companii ca Global Finance, GTC Romania, Impact, AlfaRom sau Bouygues, constructorul Satului Francez.