Verificarea datei pe ambalajul produselor comestibile nu este obligatorie, ci necesara. In sensul ca "ti-o faci cu mana ta" daca te trezesti ca ai mancat o ciocolata expirata de multe zile. De aceea, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) mai aplica, din cand in cand, amenzi mai mult sau mai putin usturatoare.
Spre exemplu, in perioda 10-14 aprilie au fost aplicate amenzi de peste 90.000 de lei (RON) din cauza calitatii, etichetarii si a modului de comercializare a produselor de cacao si ciocolata.
Controlul a cuprins 549 de agenti economici, verificandu-se circa 24 de tone de produse. Potrivit Romnet, inspectorii ANPC au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor la circa 3,2 tone de produse, reprezentand 13,4 % din cantitatea controlata.
Trebuie spus ca, in urma deficientelor constatate, s-au oprit temporar de la comercializare peste 3 tone de produse in valoare de 54,27 de mii de lei.
De asemenea, s-a oprit definitiv si s-a retras de la comercializare circa 107 kg de produse in valoare de 2,32 mii de lei care erau im-proprii consumului uman. In acest caz, s-au aplicat 367 de sanctiuni, din care 275 de amenzi contraventionale in valoare de 91.400 de lei. Totodata, controlul a depistat ca in 52% din judete se comercializau produse din cacao si ciocolata cu data durabilitatii minimale depasita.