Persoanele care detin mai mult de 1% din capitalul social al SIF-urilor si nu informeaza in termen de trei zile compania respectiva, BVB si CNVM vor fi pasibile de amenda, se arata intr-un proiect elaborat de CNVM. Amenda ar putea depasi suma de 5.000 RON. O sanctiune mai drastica este prevazuta pentru firmele aflate in aceeasi situatie, care ar putea fi penalizate cu o amenda reprezentand 1% din capitalul social al companiei. Consiliul de Administratie al SIF sau al Societatii de Administrare a Investitiilor care administreaza un SIF va suspenda drepturile de vot aferente valorilor mobiliare ce depasesc pragul de detinere de 1% din capitalul social al SIF, daca nu se va depune declaratia cu privire la atingerea pragului de detinere de 1% si daca, in termen de trei luni, investitorii nu vand aceste titluri.
Daca din lipsa de cumparatori vanzarea nu a avut loc sau s-a realizat numai o vanzare partiala a actiunilor nou-emise, se va proceda, de indata, la reducerea capitalului social, cu diferenta dintre capitalul social inregistrat si cel detinut de actionarii cu drept de vot.
Dupa expirarea termenului de trei luni, daca actiunile nu au fost vandute, Consiliul de Administratie al SIF sau al Societatii de Administrare a Investitiilor care administreaza un SIF va dispune anularea actiunilor respective, emiterea si ulterior vanzarea de noi titluri, urmand ca pretul incasat din vanzare sa fie consemnat la dispozitia dobanditorului initial, dupa retinerea cheltuielilor ocazionate de vanzare. Investitorii care nu indeplinesc aceste obligatii vor fi sanctionati cu amenda de 25.000 RON.