Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor au desfasurat o actiune de verificare a modului in care sunt respectate prevederilor legale privind etichetarea materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de incaltaminte destinate vanzarii. Controlul s-a desfasurat la 40 de agenti economici din Bihor, cuprinzand doi producatori, doi importatori si 36 de vanzatori de articole de incaltaminte. Valoarea produselor controlate - 91.550 de lei noi, iar valoarea produselor cu abateri - 80.071 de lei noi.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a informat ca 30 de societati comercializau incaltaminte cu deficiente in ceea ce priveste informarea consumatorilor cu urmatoarele elemente: denumirea produsului; denumirea si/sau marca producatorului; adresa producatorului; principalele caracteristici tehnice (marime, culoare, model); modul de intretinere (forma de prezentare uzuala a acestor instructiuni este un prospect introdus in ambalajul de comercializare). In marea lor majoritate, acesti agenti economici se aprovizioneaza din complexurile comerciale Europa sau Dragonul Rosu din Bucuresti.
La magazinul de prezentare din Oradea al producatorului SC Clasicor SA Cluj-Napoca, s-au gasit la comercializare produse din productia proprie la care, din datele de identificare ale producatorului, lipsea adresa acestuia, iar pentru produsele cu fete din velur nu existau instructiuni de intretinere. La agentul economic Cash&Carry Romania, punct de lucru Oradea, s-au gasit expuse 45 de perechi de mocasini Greenfield, pentru care nu existau instructiunile de intretinere. Produsele importate din Italia de un agent economic oradean nu aveau mentionata adresa importatorului, existand doar denumirea, numerele de telefon si adresa de e-mail. La un alt agent economic importator s-au retras de la vanzare 408 perechi de incaltaminte la care marimea inscrisa pe produs nu corespundea celei reale. Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare si agentul economic a facut dovada returnarii lor producatorului italian. La patru dintre agentii economici care isi desfasurau activitatea in spatii publice s-a constatat si s-a sanctionat nerespectarea prevederilor HG 348 /2004 de a avea afisate, la locul de desfasurare a activitatilor de comercializare de produse in spatii publice, a denumirii societatii si a adresei sediului social astfel cum sunt inscrise in Registrul Comertului.
Inspectorii OJPC au aplicat 32 de amenzi contraventionale in valoare de 12.100 de lei noi, iar 1.469 de perechi de incaltaminte in valoare de 53.475 de lei noi au fost oprite temporar de la comercializare si s-au stabilit termene ferme pentru remedierea deficientelor. De asemenea, 408 perechi in valoare de 26.596 de lei au fost oprite definitiv si returnate producatorului.