Defrisarea ilegala a padurilor si contrabanda cu lemn au dat bataie de cap autoritatilor in ultimii ani. De aceea, Guvernul s-a gandit sa vina cu norme noi in privinta circulatiei materialelor lemnoase, tocmai pentru a combate aceste infractiuni.
Depunerea declaratiei vamale de export pentru materialele lemnoase fara avizul de insotire a marfii, prezentarea unor astfel de avize care contin date false si lipsa acestui document la controlul vamal se sanctioneaza cu amenzi intre 30 - 1.000 de lei si confiscarea produselor. Masura a fost luata ieri printr-o hotarare a Executivului.
"Aceasta hotarare face parte din masurile luate de autoritati pentru a intari actiunile de control in domeniul silvic. Bineinteles, vor scadea taierile ilegale de paduri si, de asemenea, se va diminua contrabanda cu lemn", ne-a declarat ieri Simion Maftei, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva. El a reamintit ca numai anul trecut in Portul Constanta au fost confiscati 1.000 de metri cubi de cherestea pentru ca nu aveau formele legale.

Vama va putea confisca lemnul care nu are acte

Documentul promovat de Guvern prevede sanctiuni si pentru persoanele care cumpara, in vederea comercializarii, materialele lemnoase fara avize de insotire sau cu date eronate si care vor fi amendate cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei si, bineinteles, confiscarea bunurilor.
Noile prevederi mai stabilesc ca autoritatile pot confisca materialele lemnoase chiar daca proprietarul acestora nu este de fata, daca datele de transport nu corespund cantitativ si/sau calitativ cu informatiile inscrise in avizul de insotire. Totodata, se dau amenzi sau se confisca bunurile in cazul in care transportul de materiale nu este insotit de aviz sau daca perioada de valabilitate a avizului a expirat. Nu in ultimul rand, vor fi sanctionati cei care nu au aplicat sigiliile legale pe materiale. Executivul s-a gandit si la comercializarea pomilor de Craciun, care vor fi vanduti doar in locuri autorizate.

Ocoalele silvice decid amenzile

Potrivit noilor prevederi, autoritatea vamala va anunta imediat, in scris, cea mai apropiata structura teritoriala de specialitate a autoritatii publice centrale in domeniul silviculturii, in cazurile in care transporturile de masa lemnoasa nu sunt insotite de toate documentele prevazute de lege. Autoritatea silvica teritoriala va decide aplicarea sanctiunilor contraventionale. Modificarile aduse sunt necesare in conditiile in care aplicarea reglementarilor in vigoare a demonstrat ca autoritatea vamala nu poate confisca materialele lemnoase fara provenienta legala in vederea exportului.
Hotararea adoptata de Guvern modifica si completeaza HG nr. 427/2004 pentru aprobarea Normelor privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund.