Consiliul Concurentei a amendat cu peste 110 miliarde de lei (aproape 3 milioane de euro) Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari-Fluviali din Romania si patru firme de administrare a porturilor si canalelor navigabile pentru constituirea unui cartel de fixare a tarifelor pe piata serviciilor portuare.
Amenda acordata Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Portuari-Fluviali se ridica la 72,9 miliarde de lei.
Cele patru companii sanctionate sunt Administratia Porturilor Maritime Constanta (cu o amenda de 29,3 miliarde de lei), Administratia Canalelor Navigabile Constanta (5,3 miliarde de lei), Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu (1,3 miliarde de lei) si Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati (1,2 miliarde de lei).
“Fapta investigata reprezinta, pe de o parte, o intelegere intre membrii asociatiei, care sunt concurenti intre ei, si, pe de alta parte, o intelegere intre asociatie si companiile nationale respective. Ambele intelegeri au avut ca obiect stabilirea conditiilor comerciale si a nivelului tarifelor pentru serviciile prestate de companiile nationale, in cazul membrilor asociatiei“, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.