Comisarii Garzii Financiare Bihor au verificat, luna trecuta, 515 agenti economici, dintre care au sanctionat 412. Totalul sumelor constatate ca venituri la bugetul de stat au fost in valoare de 719.000 de lei noi (circa 7,2 miliarde de lei vechi). Din aceasta valoare au fost incasati efectiv 4,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, comisarii au facut doua sesizari penale pe care le-au inaintat Parchetului, pentru un prejudiciu adus statului in valoare de 1,9 miliarde lei vechi.
Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare Bihor, ne-a declarat ca in luna februarie s-au facut verificari asupra modului de aprovizionare si comercializare a tigarilor, cafelei, bauturilor alcoolice si deseurilor. Astfel, au fost confiscate 5.500 de pachete de tigarete netimbrate, apartinand SC Unus Impex SRL Oradea. Societatea isi desfasura activitatea in afara antrepozitului fiscal, comercializand produse supuse accizarii fara a fi accizate. Reprezentantii societatii foloseau, pentru a-si vinde marfa, doua autoturisme (unul apartinand firmei, celalalt apartinand unei persoane fizice), in care au fost depistate 3.800 de pachete, in prima masina, iar restul in cealalta. Valoarea acestora a fost estimata la 75 de milioane de lei vechi. Amenda primita de societatea oradeana a fost de 500 de milioane de lei vechi.
Comisarii au mai confiscat 1.700 de tigarete de contrabanda si in Salonta, apartinand mai multor persoane fizice care le aveau ascunse prin frigidere, garaje, dulapuri etc., una dintre aceste persoane fiind Ibola Balog. Amenda aplicata acesteia din urma a fost de 200 de milioane de lei vechi. "In toate pietele Oradiei si Bihorului am efectuat, de cate 3-4 ori pe saptamana controale inopinate, confiscand de la diversi comercianti circa 5.300 de pachete de tigarete si am aplicat amenzi de circa 900 de milioane de lei vechi. In ceea ce priveste cele doua sesizari penale reprezentand evaziune fiscala, una dintre acestea priveste colectarea deseurilor reciclabile de catre SC Rahman SRL Salonta, societate care nu avea autorizatie de colectare si nu a depus la organul fiscal declaratiile fiscale asa cum prevede legea. In urma evaluarilor facute la fata locului s-a constat ca prejudiciul adus statului prin neplata TVA si a impozitului pe profit a fost de 1,85 miliarde de lei vechi", a precizat seful GF Bihor.