Persoanele care au obtinut anul trecut venituri din activitati precum transferul titlurilor de valoare, profesii liberale si drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa depuna declaratiile de venit pana marti, 15 mai, reaminteste Fiscul. De asemenea, contribuabilii care au obtinut venituri din activitati agricole, din cedarea folosintei bunurilor si din activitati comerciale au obligatia sa completeze aceste declaratii.
In caz contrar, acesti contribuabili vor primi amenzi de la 10 lei pana la 100 de lei, in functie de nivelul veniturilor ce trebuiau declarate, dar si de perioada de intarziere, dupa cum ne-a explicat Dorin ¥iganas, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Contribuabilul care primeste amenda poate plati numai jumatate din valoarea acesteia daca o achita in termen de 48 de ore. Amenda nu va scuteste insa de declararea veniturilor.

Neprimirea declaratiilor prin posta nu e o scuza

Daca nici pana in prezent postasul nu v-a adus plicul de la Fisc care contine formularele de declaratie de venit, tot trebuie sa declarati veniturile pe 2006. Puteti procura formularele de declaratie accesand adresa de Internet www.mfinante.ro, portal ANAF, domeniul Asistenta contribuabili, subdomeniul Formulare, sau de la unitatile fiscale.
Trebuie precizat ca persoanele fizice care in 2006 au realizat numai venituri din salarii sau asimilate salariilor nu au obligatia declararii acestor venituri. Din aceasta categorie fac parte veniturile din salarii sau asimilate acestora, din pensii, din dividende, din dobanzi, din premii si jocuri de noroc, veniturile nete determinate pe baza de norme de venit, precum si veniturile din alte surse a caror impunere este finala.

Bucurestenii pot depune declaratiile si azi

Persoanele cu domiciliul in Bucuresti care au obligatia sa depuna declaratiile de venit vor putea sa le depuna si astazi. (M.H.)