Cea de a 13-a editie a deja traditionalului targ de ambarcatiuni Tomis Yacht care va debuta maine in Portul Turistic Tomis este organizata de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura in colaborare cu Capitania Zonala Constanta, a subliniat ieri in cadrul unei conferinte de presa dedicata targului Mihai Daraban, presedintele CCINA. La Tomis Yacht 2007 vor expune pe o suprafata totala de aproximativ 3.500 de metri peste 35 de firme dintre care 17 sunt constantene, a aratat Daraban.

Din oferta prezentata la targ nu vor lipsi ambarcatiunile de agrement de toate marimile si pentru toate buzunarele cu preturi incepand de la cateva sute de euro si pana la cele mai scumpe care depasesc milionul de euro, a mai spus seful institutiei camerale constantene. De asemenea, vizitatorii targului care se va deschide maine in Portul Turistic Tomis vor putea admira si cumpara ambarcatiuni sportive si de pescuit, remorci pentru ambarcatiuni, motoare de barci, barci pneumatice, pontoane plutitoare, imbracaminte sport, echipamente multifunctionale de navigatie, mobilier pentru gradini si camping, precum si multe altele. Prezent la conferinta de presa, Laurentiu Zanfir, capitanul sef adjunct al Capitaniei Zonale Constanta a amintit ca exista un proiect aflat pe masa Ministerului Transporturilor, care se refera la o posibila facilitate a partii vechi a Portului Constanta de a oferi conditii de acostare pentru yachturi si cuttere, insa pentru ca acest proiect sa devina functional trebuie executate anumite amenajari speciale pentru ca cel mai mare port din sud-estul Europei sa poata oferi gazduire ambarcatiunilor de agrement. La ora actuala se simte nevoia unei infrastructuri specializate de tipul marinelor pentru ca aceasta latura a turismului, respectiv cea legata de navigatia de agrement sa se dezvolte si in Romania, a precizat Mihai Daraban.

Port de agrement la Mangalia

Deocamdata sunt in faza de proiect lucrarile de amenajare a unui port de agrement la Mangalia, a adaugat si Ion Danut Juganaru, vicepresedintele CCINA. De asemenea, aceleasi tip de lucrari sunt avute in vedere pentru Portul Turistic Tomis si la Navodari, a adaugat Zanfir. Totodata, adjunctul sefului CZC a mai spus ca proprietarii de ambarcatiuni de agrement vor avea posibilitatea sa apeleze atat la debarcaderele din zona Pescarie din Constanta, cat si la cele din localitatea costiera 23 August. Din nefericire, la Gura Portitei, precum si in alte zone ale litoralului romanesc aceste amenajari care sa permita proprietarilor de ambarcatiuni sa faca alimentarea, intretinerea si iernatul acestor mici nave de agrement lipsesc cu desavarsire, in timp ce marina privata de la Eforie care dispune de cca. 60 de locuri de acostare a devenit de mult neincapatoare pentru multimea solicitantilor, a adaugat Daraban.