Ministerul Agriculturii a concluzionat ca reconversia soiurilor de vita de vie in judetul Galati s-a facut cu respectarea legii, dar saptamana viitoare urmeaza testul decisiv: controlul din partea Uniunii Europene.

Cinci societati cu profil agricol din judetul Galati au beneficiat de 1,76 milioane de lei pentru reconversia plantatiilor de vita de vie in perioada 2007-2008. Suma amintita a fost alocata de Uniunea Europeana pentru inlocuirea a 207 ha de vita de vie, obtinerea fondurilor europene facandu-se in baza unei cereri adresata Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, care a facut programul, banii fiind alocati ulterior de Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Ministerul Agriculturii a verificat timp de doua zile, prin reprezentantii sai, modul in care s-a efectuat reconversia soiurilor viticole in judetul Galati si cum se prezinta registrul plantatiilor de vita de vie. Controlul nu este intamplator, tinand cont ca in momentul de fata Galatiul este al doilea judet din tara in ceea ce priveste suprafata acoperita cu vita de vie, fiind vorba de aproximativ 19.000 de hectare.

Finantatorul da tonul

Partea buna este ca rezultatul controlului efectuat de angajatii Ministerului Agriculturii a fost pozitiv, in sensul ca in afara de cateva chestii minore ce tin mai degraba de partea administrativa a activitatii de reconversie a soiurilor viticole, nu au fost descoperite nereguli nici in registre si nici in teritoriu. Important de amintit este ca verificarile au reprezentat doar un precontrol inaintea celui venit din partea Uniunii Europene, institutia care a finantat intregul program de reconversie. "Controlul de la Ministerul Agriculturii a stabilit ceea ce stiam deja: ca toate lucrurile sunt in ordine si tot ceea ce este trecut in registre, se regaseste si in teritoriu. Sa speram ca acelasi lucru il va constata si controlul de la Uniunea Europeana", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Profira Onode. Acelasi lucru il speram si noi pentru ca dupa cum se stie, oficialii europeni nu prea stiu de gluma, dovada ca au blocat platile pe SAPARD doar pentru ca nu ieseau la calcul 17 lei.