In timp ce Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati se zbate sa-si indeplineasca obligatiile catre producatori cu cei 20 de angajati pe care ii mai are, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Galati se extinde pe zi ce trece, primind fonduri importante pentru angajarea de noi salariati si dotarea cu masini si calculatoare. Este suficient sa spunem ca APIA numara in prezent 130 de angajati, fiind vorba de o agentie care, pina anul trecut, nu avea nici macar sediu.

Asta in conditiile in care DADR si-a pastrat in buna parte atributiile privitoare la plata ajutoarelor financiare catre producatori, fiind vorba de subventiile pentru irigatii si cele din zootehnie, ca sa mentionam doar o parte dintre ele, la care se adauga intocmirea politicilor agricole si activitatile de inspectie si control. In comparatie, APIA se ocupa doar de plata subventiilor pe unitatea de suprafata si de platile complementare din zootehnie, dar are de aproape sapte ori mai multi angajati, ca sa nu mai vorbim de dotari.

Pe urmele fermierilor cu GPS-ul

Ce s-a facut pina acum in materie de dotari la nivelul oricarei institutii subordonate Ministerului Agriculturii este o nimica toata pe linga ce se preconizeaza in acest an la APIA. Daca e sa ne referim la masini, autoturismele Dacia prafuite de la DADR vor parea niste carcase numai bune de casat in comparatie cu masinile care se pare ca vor ajunge in curtea Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura.

"Noi avem, de toate, noua masini, insa doar trei sint folosite exclusiv de angajatii nostri pentru ca trei sint la Unitatea Fitosanitara si celelalte trei au ajuns la Sendreni", ne-a declarat Petre Grigore, directorul DADR.

In contrast, APIA va primi nu mai putin de 15 masini pe linga cele trei pe care le are deja in dotare, buna parte dintre ele Dacia Logan, dar si jeep-uri si sisteme de ghidare prin satelit, costul unei masini variind intre 13.719 si 14.211 euro, fara TVA. Tot arsenalul amintit va fi folosit pentru verificarea declaratiilor date de fermieri, insa este de neinteles de ce nu beneficiaza de aceleasi dotari si DADR Galati, ca de altfel toate institutiile similare din tara, in conditiile in care au atributii similare cu cele ale APIA.

Nimic de zis in privinta dotarilor atita timp cit ele sint necesare pentru cheltuirea cu cap a banului public, si nu pentru hatirul unor sefuleti, insa cum ramine cu Directia Agricola, al carei rol a devenit in ultimii ani mai mult decorativ, desi atributiile sale nu sint nici pe departe simbolice?

Ministerul Agriculturii a transformat directiile agricole in institutii decorative, reducindu-le bugetul si personalul mult sub limita de subzistenta, dar acordind credit si finantare cit cuprinde unor agentii cvasinecunoscute, ale caror angajati nu au mai avut pina acum tangenta cu sectorul agricol.