Conducerea companiei Alro Slatina a anuntat inceperea unui program de disponibilizare a 493 de salariati, care trebuie sa se incheie pana in iulie.
Sindicalistii au fost surprinsi de decizia conducerii, in contextul in care Alro a inregistrat profit in primul trimestru al anului si primisera promisiuni ca nu se vor face disponibilizari colective. Liderul Sindicatului Solidaritatea de la Alro, Ion Ion, crede ca societatea nu va putea face disponibilizarile dorite de patronat pentru ca sindicatul se va adresa instantei.
Liderul sindical Ion Ion a aratat ca a avut, vineri, discutii cu reprezentantii conducerii Alro si a primit asigurari ca, in prima faza, va fi vorba exclusiv de plecari voluntare din uzina, cu plati compensatorii, si de externalizarea serviciului de paza.

Prima masura, externalizarea pazei

"Daca se externalizeaza paza, inseamna ca de la Alro vor pleca peste 130 de salariati. Apoi ni s-a promis ca va pleca numai cine va dori, fara presiuni. Cei care vor pleca vor primi plati compensatorii, conform contractului colectiv de munca, iar suma pe care o va primi fiecare angajat ce pleaca a fost suplimentata cu 3.000 de lei. Ar fi nefiresc sa dai oamenii afara in conditiile in care ai profit, iar Alro a avut profit si in primul trimestru al acestui an. Daca se vor face disponibilizari colective, ne vom adresa instantelor de judecata", a spus Ion Ion. El a aratat ca, in prezent, Alro are aproximativ 2.970 de angajati si se doreste sa se ajunga la circa 2.500.
Potrivit unui comunicat al conducerii Alro, anul acesta, societatea continua implementarea unui program de reducere a costurilor inceput in 2008, care include si reduceri de personal prin plecari voluntare. In documentul trimis presei se precizeaza ca reducerile de personal implica si externalizarea activitatilor adiacente, dar nu este exclusa nici varianta concedierilor colective daca primele doua masuri amintite nu vor duce la diminuarea costurilor.
Toate masurile luate pana acum de Alro in vederea adaptarii la situatia de criza economica internationala au dus la reducerea costurilor de productie pe tona de aluminiu cu aproximativ 25%.

Alro vrea un profit de 22 milioane dolari in 2009

Anul acesta, compania a redus si productia. Potrivit comunicatului de presa, pentru 2009, Alro a bugetat o productie de aluminiu electrolit de 201.225 de tone, cu 64.000 de tone mai putin fata de 2008. Reducerea productiei este determinata, in principal, de inchiderea unei hale, la sfarsitul anului trecut.
Compania a bugetat o cifra de afaceri de 374 de milioane de dolari pentru 2009, cu un profit net de 22 de milioane de dolari.
Rezultatele financiare ale Alro Slatina pe primele trei luni ale acestui an indica un profit net de 8,3 milioane de dolari, comparativ cu o pierdere de aproximativ 15,8 milioane de dolari, inregistrata in ultimul trimestru din 2008.
Cifra de afaceri pentru primul trimestru din 2009 este de 118,7 milioane de dolari, comparativ cu 153,5 milioane de dolari in ultimul trimestru al anului trecut. Productia totala de aluminiu primar, realizata in primul trimestru al anului, a fost de 56.196 de tone, iar productia de laminate plate a totalizat 6.076 de tone.
Alro Slatina anunta si continuarea unui program de investitii, care anul acesta vor atinge o valoare totala de sase milioane de dolari. Producatorul de aluminiu continua lucrarile de modernizare a unor serii de echipamente de la Laminorul de Benzi la Rece si va finaliza constructia silozului de alumina si modernizarea sistemului termic din combinat. In plus, compania continua lucrarile de modernizare pentru programul aeronautic.