Societatea Alro Slatina este actionata in instanta pentru neres-pectarea prevederilor legislative din Codul Muncii. Potrivit unor surse din unitate, Sindicatul Alroproduct a depus ieri la Tribunalul Olt o cerere de chemare in judecata.

Dupa valul de demisii din structurile de varf ale conducerii Alro si grupului olandez Vimetco, actionarul majoritar, dupa cele doua proteste de amploare ale aluministilor la care au participat mii de locuitori ai Slatinei si dupa ce sute de muncitori au fost constransi de imprejurari sa accepte salariile compensatorii si sa plece acasa, sindicatul Alroproduct a dat Alro in judecata. Potrivit unor surse oficiale, sindicatul mai sus amintit beneficiaza de consultanta juridica din partea unei case de avocatura din Capitala. Ieri, avocatul care reprezinta interesele sindicalistilor a depus la Tribunalul Olt cererea de chemare in judecata a Alro.
Aluministii acuza conducerea firmei de mai multe nereguli. Acestia sustin ca patronul nu a respectat contractul colectiv de munca si ca au fost incalcate mai multe prevederi din Codul Muncii, precum si din Legea sindicatelor.
Potrivit informatiilor existente pe site-ul tribunalului, Alro este parte in doua dosare. In ambele cazuri, primul termen de judecata este pe 14 aprilie. Contactat telefonic, liderul Sindicatului Alroproduct, unul dintre cele sase sindicate ale societatii, nu a fost de gasit.

Semne de redresare

Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul, a declarat ieri ca stie de actiunea sindicatului Alroproduct, dar ca ei au ales alte cai de a-i ataca pe cei din conducerea Alro. "Stiu ca Alroproduct va da societatea in judecata. Noi avem alta metoda. Ne-am bazat pe discutii si negocieri. Avem deja semnale clare ca lucrurile se vor redresa. Am discutat cu conducerea Alro acum o saptamana. Am hotarat sa fie marite platile compensatorii si am stabilit si doua variante, pe care, de altfel, conducerea le-a agreat. Cei care vor sa plece in schimbul salariilor compensatorii pot primi intre 30.000 si 60.000 de lei sau, in functie de anii lucrati in uzina, pot primi pana la 24 de salarii, adica salariul cuvenit timp de doi ani dupa incheierea raporturilor de munca", a explicat Popescu.
Cat despre temerile muncitorilor, Popescu a mai afirmat: "Nu va faceti griji! Nu fac ei ce vor aici. Capacitati nu se vor mai inchide, iar disponibilizari nu sunt anuntate. Singura organigrama pe care o stiu este cea cu 3.500 de oameni". Liderul de la Aluministul a mai spus ca urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie (CA) va avea loc in perioada 31 martie-2 aprilie si a lasat sa se inteleaga ca ar avea cunostinte despre faptul ca actionarul majoritar ar fi "calcat pe bec", lucru care ar avantaja Alro, sindicatele si, in acelasi timp, angajatii. "Nu sunt optimist, sunt realist! Stiu foarte multe si de aceea pot spune ca Alro nu se va inchide si nici nu va da oameni afara!", a dat asigurari Popescu.
Grupul Vimetco, care detine Alro Slatina, a decis anul trecut reducerea de capacitati si de personal de la cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est. Primul care a cedat presiunilor a fost presedintele CA al Alro, Christian Wust. Acesta a demisionat in decembrie 2008, dupa cel de-al doilea protest al aluministilor. In locul sau a fost numit presedinte interimar al CA Pierre Baillot. La scurt timp, alt membru al CA, Rolf Steinemann, si-a dat demisia. Saptamana trecuta, si Baillot a renuntat la conducerea CA, locul acestuia fiind luat de Frank Muller.