Grupul olandez Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina, analizeaza disponibilizarea, anul viitor, a 1.200 de salariati si reducerea cu 50% a productiei, in paralel cu alte masuri de diminuare a costurilor cu materiile prime, a anuntat, vineri, compania romaneaca. ii"Decizia finala va fi luata la inceputul saptamanii viitoare la sedinta Consiliului de Administratie (CA) al Alro. Reducerea productiei, luata in discutie, ar putea fi de pana la 50%. De asemenea, anul viitor, numarul angajatilor s-ar putea diminua cu 1.200. Alro va cauta si modalitati de reducere a costurilor cu materiile prime, precum alumina, cocs, smoala si alte materiale si serviciiii", se arata intr-un comunicat al Alro Slatina.
In sedinta CA care a avut loc in aceasta saptamana, Vimetco a recomandat scaderea productiei la Alro si disponibilizari de personal, din cauza reducerii cu peste 50% a pretului aluminiului, incepand de la mijlocul lui iulie. ii"In momentul de fata, pretul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obliga sa luam in calcul noi reduceri ale productiei in Romania, pentru a ramane competitivi si pentru a ne pastra nivelul de lichiditati banesti ale grupului si ale unitatilor localeii", a declarat, in comunicat, Christian Wuest, presedintele Alro.
Liderul sindical al companiei, Constantin Popescu, a declarat, vineri, ca peste 1.800 din cei 3.500 de salariati ai fabricii de aluminiu Alro Slatina vor fi disponibilizati, iar 50% din halele de productie vor fi inchise, urmand ca din luna martie 2009 sa fie inchise si celelalte. In urma anuntului sindicatelor, 400 de angajati au declansat vineri un protest spontan in fata fabricii.
Potrivit lui Popescu, odata cu reducerea productiei de la Alro Slatina si-ar putea pierde locurile de munca alte 20.000 de persoane care lucreaza in societati a caror activitate depinde de cea a producatorului de aluminiu.
Actionarul majoritar al Alro este grupul olandez Vimetco, cu 84,19% din titluri, in timp ce Fondul Proprietatea detine 9,93% din actiuni. Profitul Alro Slatina a scazut in primele noua luni cu 22%, de la 376,2 milioane lei la 292,8 milioane lei (80,4 milioane euro). Veniturile companiei au crescut nesemnificativ, cu 2%, de la 1,7 miliarde lei la 1,74 miliarde lei (478,8 milioane euro), in timp ce cheltuielile au avansat cu 11%, de la 1,26 miliarde lei la 1,4 miliarde lei (384,7 milioane euro).