Patronatele si producatorii din industria alimentara anuntau la inceputul lunii ca, pana la jumatatea lui octombrie, preturile alimentelor vor creste cu 10 pana la 50% la unele produse. Pe lista scumpirilor apar painea, uleiul, legumele, fructele, ouale si lactatele. Majorarile au aparut mai repede, pietele si marketurile din Oradea operand deja scumpiri substantiale la produsele alimentare, unele nejustificate.
Legumele s-au scumpit deja cu pana la 30%, iar conservele cu 30 si chiar 50%. De asemenea, dupa cum am mai anuntat, litrul de ulei alimentar se apropie si chiar depaseste 5 lei si, din informatiile primite de la depozitari, producatorii ar intentiona sa majoreze pretul cu inca 10-15%. Ouale s-au scumpit si ele, nu le mai gasesti pe piata sub 0,35-0,4 lei. Ba, la magazinele de tip ABC, pretul lor este de 0,45 lei. Sindicatele din industria alimentara au comunicat si ele ca scumpirile anuntate pentru toamna reprezinta al doilea val de majorare a preturilor la produsele de baza. Cu toate acestea, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, s-a declarat impotriva scumpirilor anuntate de producatori. "Pai, anul asta avem crestere a inflatiei 3,9, la anul, probabil, vom avea intre 3,5 si 4,5. Cum sa creasca preturile cu peste 40%, cand toate preturile vor creste laolalta cu 4%?", a explicat ministrul. Procesatorii de lapte au trecut si ei la scumpiri intre 10 si 20%. Perspectiva majorarii cu 50% a pretului painii ii ingrijoreaza pe producatorii de paine. Si asta pentru ca vanzarile au scazut dramatic dupa scumpirea de zece la suta din aceasta vara. Pentru ca vanzarile au scazut, brutarii produc mult mai putin.
Uleiul, mai scump decat in Italia
Toate motivele invocate de patronate sau sindicate nu se justifica in configuratia preturilor din UE. In acest sens, preturile alimentelor de baza de la noi sunt cele mai afectate: de exemplu, la noi un litru de ulei costa mai mult decat dublu fata de Milano. Magazinele romanesti afiseaza insa preturi mult mai mari si la oua, zahar sau paine. Cumparam cu sase lei litrul de ulei, dublu fata de italieni, de pilda. Acestia platesc 79 de centi pentru un produs similar intr-un hipermarket din Milano. O paine feliata costa in Romania 3 lei si 15 bani, iar in Europa de vest, 49 de centi, adica 1,6 lei. Platim cu 50% mai mult si pentru oua. Comerciantii nostri vand pana si zaharul cu 20% mai mult decat europenii. Avem preturi europene, dar puterea de cumparare este de pana la 10 ori mai mica decat cea a strainilor. In timp ce in Romania salariul mediu abia depaseste 200-300 de euro pe luna, media in Europa este de peste 1.500 de euro. Ministrul Agriculturii precizeaza ca nu seceta e problema preturilor uriase, ci lipsa concurentei de pe piata romaneasca. Noi spunem ca problema este si la producatorii autohtoni, dar si la comercianti, care pun adaosuri de 100 si chiar 150% la unele produse.
Nici argumentul cu seceta nu tine pentru a justifica un asemenea val de scumpiri care au avut loc sau care au fost anuntate. Patronatul din industria alimentara a protestat intrucat nu este normal ca, la noi, uleiul sa fie mai scump decat in Uniunea Europeana. In Romania, litrul de ulei este 1,6-1,7 euro, in timp ce in UE este de maximum 1 euro. Pentru cosul zilnic, o familie de romani cheltuieste 70% din venituri, in timp ce in UE doar 10-20%. O alta problema este cea a TVA pentru alimente. Daca, la noi, este de 19%, in majoritatea tarilor Uniunii, TVA este intre 4 si 7-8%, adica de trei ori mai mica.
Zaharul se poate scumpi cu 10%
Producatorii de zahar estimeaza o crestere a pretului zaharului cu 10%. "Scumpirea ar putea avea loc in lunile octombrie-decembrie, cand va fi recoltata sfecla si pe piata vor intra noi cantitati de zahar. Spre deosebire de paine, pretul zaharului nu este afectat de seceta, pentru ca producatorii folosesc zahar brut din import. Doar 20% din productie este asigurata din sfecla romaneasca, iar preturile sunt reglementate. Depinde mai degraba de pretul zaharului pe bursele mondiale", a declarat Emilian Dobrescu, presedintele Patronatului Zaharului din Romania. Factorii care influenteaza pretul zaharului sunt devalorizarea monedei nationale, pretul zaharului la bursele mondiale, costurile cu energia, costurile materialelor de procesare si cele cu forta de munca. In ultima perioada, costurile cu forta de munca, costurile la gaz, curent, electricitate, combustibil, care reprezinta 80% din costurile care aduc produsul pe raft, au crescut, iar acest lucru va determina o crestere a pretului zaharului la raft.
Comparativ cu alte tari din UE, in Romania pretul zaharului este mai mic. Spre exemplu, spune Dobrescu, in Austria si Germania pretul la raft este de 1 euro pe kilogram, adica 3,2-3,3 lei, iar in Romania un kilogram de zahar costa intre 2,2 si 2,6 lei.