Mai multe plangeri ce vizeaza modul in care autoritatile locale fac distributia fainei si a zaharului provenite de la UE au ajuns pe masa prefectului.

Ceea ce s-a dorit sa fie o actiune de sustinere a populatiei cu venituri reduse din mediul rural tinde sa se transforme, in Galati, intr-un adevarat circ, cu largul concurs al primarilor si consilierilor locali din teritoriu. Zilele trecute, deputatul Emil Strunga solicita reprezentantilor comunitatii rrome sa transmita in comunele de unde provin ca ajutoarele de la Uniunea Europeana, constand in 20,72 de kilograme de faina alba de grau si 6,4 kilograme de zahar de persoana, sa nu fie folosite in scop electoral. Si asta pentru ca ar atrage aproape imediat un control de la institutiile europene, ce s-ar putea solda cu sistarea ajutorului, asa cum s-a intamplat acum cativa ani pe programul SAPARD. Din informatiile pe care le avem, mai multe plangeri au ajuns la prefectul Gabriel Panaitescu, prin care se detaliaza modul in care, in unele comune din judet, primarii ataseaza la pachetele de care aminteam biletele unde li se "reaminteste" locuitorilor ce au facut ei pentru comunitate. In realitate, respectivii nu au nici un merit in aceasta actiune, ci au doar rolul de a distribui ajutoarele la populatie, asemenea Guvernului si celorlalte institutii abilitate.

S-a modificat schimbarea

De parca nu ar fi fost de ajuns, Ministerul Agriculturii a modificat recent criteriile in baza carora agricultorii puteau intra in posesia fainei si zaharului de la UE. Asa se face ca in judet au aparut alti 770 de beneficiari pe langa cei peste 52.000 identificati initial, iar raportarea situatiei din judet nu a fost finalizata inca. Categoriile de persoane defavorizate, beneficiare ale planului pentru furnizarea de produse alimentare din stocuri comunitare, sunt: persoanele cu un venit minim garantat, pensionarii agricultori si persoanele beneficiare de masa la cantinele de ajutor social administrate de primarii sau de furnizori privati non profit. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati (DADR) a efectuat deja livrarea produselor la beneficiarii dintr-o serie de comune si este de domeniul evidentei ca acum nu se mai poate sa ii ia omului faina sau zaharul, pe care probabil nici nu le mai are. Directorul DADR Galati, Profira Onode, ne-a declarat ca produsele alimentare vor ajunge pana la urma la toata lumea printr-o mica ajustare a cantitatilor pe care fiecare beneficiar le va primi. Astfel, in loc sa se distribuie 20,72 de kilograme de faina de persoana, fermierul va primi 20 de kilograme.