Firmele mici si mijlocii pot accesa ajutoare de stat nerambursabile de pana la 200.000 de euro, pentru o perioada de trei ani. Guvernul a extins domeniile pentru care se acorda banii, dar conditiile de obtinere a sprijinului de la stat sunt dificile.

Guvernul a crescut de 20 de ori suma din schema de acordare a ajutorului de minimis pentru firmele mici si mijlocii, adica pot fi acordate mult mai multe ajutoare de stat de acest gen, nerambursabile. Sunt numite "ajutoare de minimis", pentru ca se incadreaza in limitele minime stabilite de UE pentru o anumita perioada de timp si nu este nevoie de notificarea Comisiei Europene atunci cand se acorda. Executivul a modificat recent HG nr. 1.164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis.
"Principalele modificari aduse acestui act normativ sunt majorarea bugetului maxim al schemei de la cinci milioane de euro la 100 de milioane de euro si extinderea listei domeniilor de activitate eligibile. Valoarea maxima a ajutorului de minimis de care poate beneficia un operator economic in baza cheltuielilor eligibile este de 200.000 de euro, echivalent in lei, pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, in suma nerambursabila, cu respectarea conditiilor prevazute de actul normativ", spune directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Eugen Calinoiu, intr-un comunicat de presa. Firmele interesate pot accesa "Ghidul solicitantului" de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, sectiunea Noutati" (www.mfinante.ro). Societatile interesate de asemenea ajutoare nerambursabile trebuie sa completeze o cerere de finantare, potrivit "Ghidului solicitantului", si sa indeplineasca o serie de conditii, in baza hotararii de guvern amintite.

Eligibilitatea nu este la indemana oricui

Banii pe care ii ofera statul trebuie folositi pentru dezvoltarea capacitatilor de productie ale companiilor care solicita sprijinul financiar. HG nr. 1.164/2007 stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate, cumulativ, pentru a primi ajutor de minimis de la stat. In primul rand, societatile trebuie sa fie infiintate in baza Legii nr. 31/1990. Firmele trebuie sa isi desfasoare activitatea conform Anexei nr. 1 din HG, iar pe ultimii trei ani fiscali consecutivi sa nu fi primit ajutoare de minimis sau, daca a primit, acestea sa nu fi depasit 200.000 de euro. Societatea care solicita banii trebuie sa aiba un plan de investitii care sa reflecte cum sunt utilizate sumele solicitate de la stat. Sa nu aiba datorii la bugetul consolidat al statului. Sa nu se afle in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara si altele.

Firmele care se califica

Actul normativ amintit, in forma adoptata pe 20 mai de guvern, extinde lista companiilor din randul IMM-urilor care pot obtine ajutoare de minimis. Acestea trebuie sa activeze (potrivit Anexei 1 la HG nr. 1.164/2007 cu modificarile si completarile ulterioare) in industria prelucratoare (productia de tesaturi, de textile, fabricarea articolelor de hartie si carton, activitati de tiparire, fabricarea mobilei, a jocurilor si jucariilor etc.). Mai nou, firmele care cer ajutoare de minimis pot sa activeze si in domenii precum informatii si comunicatii, activitati administrative (curatenie) si servicii (cum ar fi repararea incaltamintei). Ministerul Finantelor verifica modulde intrebuintare a banilor.